Toch geld voor afgelaste 11devande11de in coronajaar 2021

Een aantal evenementen rond de11devande11de krijgt alsnog een schadevergoeding voor de editie in 2021 die op het laatste moment werd afgelast vanwege corona. Dat bevestigen verschillende gemeenten aan L1. In totaal gaat het om minstens 110.000 euro.
Ondernemers en organisatoren zijn blij met het geld waar ze zo lang om hebben gevraagd bij verschillende instanties.
Drie evenementen
Gemeenten en de veiligheidsregio komen nu over de brug nadat het Rijk meerdere compensatieverzoeken afwees. Drie evenementen krijgen een schadevergoeding. Het gaat om: Enkeltje Venray, de11devande11de in Roermond en het Berger Boete Festijn in Sint Odiliënberg.
Laatste moment
De veiligheidsregio Limburg-Noord besloot in 2021 een week van tevoren dat de evenementen rond de 11devande11de niet mochten doorgaan vanwege het coronavirus. Dat besluit schuurde, omdat volgens de landelijke regels de evenementen nog wel toegestaan waren. Ook in Zuid-Limburg gingen de seizoenopeningen van het carnaval gewoon door. Bovendien werden in America de slotconcerten van Rowwen Hèze, met zo'n 16.000 bezoekers in een tent, niet afgelast.
Op 12 november werd er uiteindelijk landelijk toch een gedeeltelijke lockdown afgekondigd.
Duurt te lang
Het heeft bijna twee jaar geduurd voordat de schadevergoedingen worden uitgekeerd. Zowel ondernemers als de veiligheidsregio hebben herhaaldelijk geprobeerd om de schade op het Rijk te verhalen, maar ze kregen telkens 'nee' te horen omdat de evenementen niet door Den Haag waren afgelast.
De veiligheidsregio heeft nu een bedrag van 100.000 euro gereserveerd dat wordt verdeeld onder de gemeenten die te maken hebben met schadeclaims. De gemeenten vullen dat bedrag aan en keren het geld uit. "De gemeenten en veiligheidsregio vinden het van belang dat de overheid in dezen niet alleen vanuit een juridische reflex kan reageren, maar ook oog moet hebben voor de bijzondere omstandigheden die toen golden", schrijft een woordvoerder van de veiligheidsregio in een reactie.
Sjeng Kraft Kompenei
Roermond keerde met 96.000 euro verreweg het hoogste bedrag uit, maar had ook met het grootste evenement te maken. Met de schadevergoeding heeft de Sjeng Kraft Kompenei (SKK) de leveranciers nog voor een deel kunnen betalen. Er is blijdschap over de schadevergoeding, maar er wordt ook met gemengde gevoelens teruggekeken op het besluit in november 2021, vertelt woordvoerder Marcel van Eeghem. "Je meet met verschillende maten en het is niet uit te leggen."
Enkeltje Venray
Horecaondernemer Gijs Schapendonk organiseert samen met andere horecazaken de 11devande11de in Venray en hij is blij met het geld. Hij had een kostenpost van tussen de 10.000 en 20.000 euro en heeft ook een schadevergoeding gevraagd. "We zijn er heel blij mee dat de veiligheidsregio haar verantwoordelijkheid neemt", zegt de ondernemer. Hij had al kosten gemaakt voor het licht, het geluid en de tent voor ongeveer 1000 bezoekers. Hij had de claim al lang geleden ingediend.
De gemeente bekijkt nu hoeveel hij toegekend krijgt. "Voor horecaondernemers is het toch een hele welkome pleister op de verse wonden van corona", vertelt de opgeluchte organisator die weer druk bezig is met de editie van 2023. Hij verwacht dit jaar 4000 bezoekers.
Verschillen
Gemeenten gaan verschillend om met de schadevergoeding. Venray krijgt van de veiligheidsregio een bedrag van bijna 16.000 euro. De gemeente verdeelt dat onder het evenement Enkeltje Venray en de carnavalsvereniging in Blitterswijck voor een afgelast jubileumfeest. Er is gevraagd om een bedrag van in totaal ongeveer 24.500 euro.
Roerdalen keerde een bedrag uit aan restaurant Le Carrefour Preuf & Proost in Sint Odiliënberg voor het afgelaste Berger Boete Festijn. Zowel de ondernemer als de gemeente willen niet zeggen om hoeveel geld het gaat, maar zeggen wel dat 25 procent van de kosten niet gedekt zijn. Die zijn betiteld als ondernemersrisico, zegt uitbater Laura Engels. Ze is er lang mee bezig geweest, vertelt ze geërgerd. "We hebben hier twee jaar voor moeten lobbyen."
De gedupeerde ondernemers klopten ook aan bij het ministerie in Den Haag maar dat leverde niets op.
Nadeel
Roermond ging uit van het begrip nadeelcompensatie: er werd daarbij onafhankelijk advies ingewonnen en ook advocaten kwamen er aan te pas. Bij de Sjeng Kraft Kompenei (SKK) was sprake van ruim 160.000 euro geleden schade voor kosten van toiletten, munt- en pinautomaten, podia, licht en geluid. Uiteindelijk kreeg de organisatie 96.000 euro schadevergoeding en mocht ze 40.000 euro aan subsidie houden, de rest werd gezien als maatschappelijk risico, zo werd eind augustus van dit jaar besloten.
Snel
Venlo kwam al meteen in december 2021 over de brug. De gemeente putte uit de gemeentelijke coronasteun- en herstelregeling, met een maximum van 5.000 euro. Carnavalsvereniging Jocus had een tekort van 3000 euro dat de gemeente vervolgens toekende.