Anya Niewierra: van toerismebaas naar thrillerkoningin

Niewierra sleepte woensdagavond de NS Publieksprijs in de wacht. De winst werd bekendgemaakt in EenVandaag bij NPO Radio 1. © NPO Radio 1
Veel mensen kennen haar als de baas van Visit Zuid-Limburg, voorheen de VVV. Maar Anya Niewierra timmert ook al jaren aan de weg als thrillerschrijfster. Woensdag won ze de bekendste literaire publieksprijs van Nederland, de NS Publieksprijs.
Niewierra zei het niet verwacht te hebben. "Klaarblijkelijk spreekt het mensen aan of zet het aan tot denken", reageerde ze bij de uitreiking.
Bij de L1 Nieuwsshow zegt Niewierra donderdagochtend dat ze ontroerd is, zelfs er een beetje stil van is. "Dan ga je na de uitreiking met de trein terug en dan loop je met de prijs in je hand en ondertussen krijg je zoveel berichten van mensen, heel bijzonder." Heel lang erbij stilstaan kan ze niet, want om 10:00 uur staat er alweer een vergadering gepland. "Als je een baan zou hebben die voelt als een baan zou je die misschien kunnen opzeggen en dan alleen maar gaan schrijven. Maar de VVV voelt niet als een baan. Ik werk daar al 31 jaar. Dan ben je heel hecht met elkaar. Als ik daar weg zou gaan zou het voelen alsof ik een echtscheiding zou aanvragen."

Literaire carrière

Reizen, schrijven en schilderen. Dat zijn sinds haar jeugd de passies van Anya Niewierra (Kerkrade, 1964). Van het reizen maakte ze haar beroep - als directeur van Visit Zuid-Limburg. Schilderen doet ze als hobby, en in 2013 bracht ze haar eerste boek uit.
In dat jaar debuteerde ze met de thriller 'Vrij Uitzicht', die meteen voor drie literaire prijzen werd genomineerd. Een literaire carrière was geboren. Ook haar tweede thriller 'Het Dossier' uit 2017 werd goed ontvangen. Met 'Het Bloemenmeisje' won ze de Hebban Thrillerprijs 2020. Diezelfde prijs sleepte ze in 2022 in de wacht met 'De Camino', waarvan de filmrechten inmiddels zijn verkocht aan productiemaatschappij Hollands Licht, en waarmee ze woensdag dus de NS Publieksprijs won.

'Leef in mijn droom'

Niewierra geniet van haar literaire succes en blijft er tegelijkertijd bescheiden onder, zo vertelde ze eerder aan L1. "Ik heb als schrijver eigenlijk geen dromen", zegt ze. "Ik leef al in mijn droom. Wat me vooral vreugde geeft: dat de woorden die jij bedenkt en schrijft en de verhalen die je maakt, zoveel mensen raken en vreugde, plezier en ontspanning geven. Ik denk wel eens: 'God had een goede dag toen hij mij maakte'. Hij heeft me veel gegeven."

Schrijver en directeur

Haar boeken komen tot stand met een ijzeren discipline. Want naast het schrijverschap heeft ze dus ook 'gewoon' een baan als directeur van Visit Zuid-Limburg, al ziet ze wel raakvlakken tussen die twee dingen. "De zaken plannen, inhoudelijk vullen, keuzes maken, en richtingen bepalen. Dat heeft veel overlappingen met het werk van een schrijver."
Schrijven gebeurt in het weekend, vanaf zes uur 's ochtends. Daarnaast is wandelen een onontbeerlijk onderdeel van het schrijfproces. Niewierra: "Als ik ga wandelen of hardlopen, komen altijd mijn beste ideeën. Dan kom ik in een soort flow of rust, en dan zit ik in iets heel anders dan waar ik normaal in functioneer. Ik denk dat dat je creatieve gat is, of je inspiratie, of wat dan ook. Dan komen de verhalen en weet ik precies wat ik moet schrijven, of welke wending ik aan mijn verhaal moet geven."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!