Straatnamen oude Hollandse meesters omgedoopt

Kunstbende vervangt straatnaamborden. © L1
Van woensdag op donderdag zijn straatnaamborden van oude Hollandse meesters omgedoopt tot borden van nieuw creatief talent.
Door heel Limburg verdwenen afgelopen nacht straatnaamborden van oude meesters als Frans Erens en Hendrik van Veldeke en verschenen er straatnaamborden van nieuwe makers zoals zangeres Numidia uit Venlo en danser Tyrone Martines uit Roermond.

Heel Nederland

Tientallen jongeren door het hele land gingen met de nieuwe straatnaamborden de straat op om de borden in kunstenaarswijken te vervangen en zo aandacht te vragen voor jonge kunstenaars. Aanjager van de actie is Kunstbende, een organisatie waarin makers van 13 t/m 19 jaar de ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen en elkaar te stimuleren in een veilige omgeving.

'Vandalen'

Een van de 'vandalen' is de 17-jarige Noé Hamers uit Heerlen. "Deze straatnamen hebben hun tijd gehad; het is nu tijd voor nieuwe namen uit de regio. Tyrone is voor mij als maker een enorme inspiratie en ik vind het belangrijk dat heel Limburg namen zoals die van hem ziet."
Kunstbende vervangt straatnaamborden © L1
"Volgens mij moet je dood zijn om echt een eigen straatnaam te krijgen, toch?" Ook de 17-jarige Bas Opgenoorth uit Elsloo helpt mee met de actie. Samen met de 19-jarige Jens Smeets uit Merkelbeek stond hij de Bertus Aafjesstraat in Sittard om te dopen tot de Numidiastraat. "Ik denk dat het helpt als we deze namen vieren, dan heb je zelf ook het idee dat je in Limburg wat kunt maken van je creativiteit."

Delen op socials

Daarnaast kregen ook landelijke namen als Lucas Rijneveld en Froukje hun eigen straat. Bas denkt niet dat de bordjes lang blijven hangen. "Het gaat erom dat de mensen die een straatnaam hebben gekregen, het delen op socials, zodat zoveel mogelijk mensen het zien."
Zangeres Numidia kan er in ieder geval om lachen:
Zangeres Numidia heeft de foto via socials gedeeld. © Instagram
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!