Stationsplein Weert decor voor musical over Antje

De voorverkoop van Antje de musical start op zaterdag 4 november © Stichting Wieërt Amezieërtj
Het Stationsplein in Weert gaat het decor worden voor 'Antje, de musical’. Deze musical wordt door Stichting Wieërt Amezieërtj opgevoerd op 17, 18 en 19 mei 2024. Het verhaal van de musical gaat over Antje van de Statie, een begrip in Weert en omgeving.
"We gaan werken met een omgekeerd theater", zegt Sander Bus van de pr-commissie van de musical.

Station en plein als decor

"Normaal wordt een voorstelling gespeeld op een verhoging, een podium dus. Nu dient het hele Stationsplein als plek waar de musical zal worden opgevoerd. Hier omheen zullen we tribunes plaatsen waar het publiek kan zitten."

Treinverkeer

Het treinverkeer zal tijdens de opvoeringen van de musical gewoon doorgaan. "Ook het station blijft gewoon bereikbaar tijdens de voorstellingen. De hoofdingang van het stationsgebouw is wel onderdeel van het decor van de musical. Voor de reizigers zullen dan alternatieve in- en uitgangen worden gemaakt. Hierover hebben we overleg gehad met de gemeente en de NS", zegt Mark Bouwman van de Stichting Wieërt Amezieërtj.

Antje van de statie

Maria Hubertina Hendrix stond in de jaren ’20 van de vorige eeuw bekend als ‘Antje van de statie’. Zij werkte in de stationsrestauratie van Weert tussen 1911 en 1930. "Als de stoomtrein stopte, verkocht Antje kleine vlaaien aan de reizigers die op doorreis waren of Weert als vertrek- of eindbestemming hadden. Het Stationsplein is het perfecte decor omdat het leven van Antje zich ook voornamelijk in deze omgeving afspeelde."

Link tussen vroeger en nu

"In de musical wordt een link gelegd tussen de Antje van vroeger en een verhaallijn in deze tijd. Het verhaal is nu in de afrondende fase." In maart en april zijn de audities geweest voor de musical. Linda Smeets zal de rol van de 'historische Antje' voor haar rekening nemen. Esther Snijders vertolkt de andere hoofdrol met de verhaallijn van nu. "Zij speelt 'Femke' die vlak voor de coronatijd een lunchroom begon in Weert. Femke is de achter- achter- achterkleindochter van de bakker die vroeger de vlaaien maakte voor Antje. Door ‘corona’ komt Femke voor allerlei uitdagingen te staan", aldus Bouwman.

Voorverkoop

In Weert werd in 2014 'Rogstaekers de Legende' als musical opgevoerd. Dit was ter gelegenheid van het jubileum van de carnavalsvereniging in Weert. Hieruit is de Stichting Wieërt Amezieërtj ontstaan. Zij brachten in 2018 'Graaf van Horne de Musical' op de planken. De voorverkoop van Antje de musical start op zaterdag 4 november 11:00 uur via de website.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!