Petershuis Gennep na acht weken weer open

Het Petershuis in Gennep is na acht weken van renovatie weer geopend. © Petershuis
Museum Het Petershuis in Gennep gaat op 6 november weer open. Het museum was acht weken dicht geweest voor een grondige renovatie.
Het Petershuis, gelegen in een laat-middeleeuws pand, is vernoemd naar de weduwe van burgemeester Peters die het pand in 1915 kocht. Het museum is heringericht, de collectie is opnieuw onder de loep genomen en het museum is nu aangesloten op Archeo Route Limburg.

'Ontspullen'

De vaste collectie van het museum bestaat uit vitrines over de historie van Gennep, archeologische vondsten en keramiek. Het museum toont daarnaast wisselexposities. De vitrines over de geschiedenis van Gennep zijn opnieuw ingericht. Tijdens de herinrichting is er veel aandacht geweest voor ‘ontspullen’. “Dat is een trend in museumland”, zegt Karel Bruinsma, secretaris van het museum. “Om bijvoorbeeld oude scherven te exposeren, hoeven er geen 100 in een vitrine te liggen. Twee of drie scherven zijn voldoende om het verhaal te vertellen. De rest van de scherven gooien we niet weg, maar gebruiken we in het educatieve programma. Kinderen kunnen deze scherven dan bijvoorbeeld opgraven in het zand.”

Archeo Route Limburg

Daarnaast is het Petershuis vanaf nu onderdeel van Archeo Route Limburg. Dit is een route waarbij je met behulp van je mobiele telefoon meer te weten komt over de geschiedenis en archeologie van allerlei plekken in onze provincie. “Het museum is niet alleen aangesloten op deze route. In het museum laten we ook zien wat je tijdens deze route over deze plek te weten komt. Ook kan je een powerbank in het museum lenen, zodat je telefoon wordt opgeladen tijdens het bezoek.”

Museum lang dicht

Met de sluiting loopt het museum geen acht weken aan entreegeld mis. “Het museum is immers gratis toegankelijk", legt Bruinsma uit. “Maar mensen kunnen wel een vrije gift doen in ons museum. Daar wordt ook vrijwel altijd gebruik van gemaakt. Die inkomsten zijn we natuurlijk wel misgelopen. Maar op een gegeven moment moet je keuzes maken als je wil vernieuwen. We hadden een goede zomerexpositie die druk werd bezocht. We hopen dat dit nu na de renovatie ook zal gebeuren.”

Christa Schumacher

De eerste wisselexpositie na de heropening van het museum is met werk van de uit Eupen afkomstige Christa Schumacher. Haar werk is geïnspireerd op vormen die je in de natuur tegenkomt als je er met een ‘tweede blik’ naar kijkt. Deze expositie is tot en met 10 december te zien in het Petershuis in Gennep.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!