Monumentenwacht: 'Draaiboek welkome toevoeging'

Het boekendepot in het Limburgs Museum waar in juli 2021 medewerkers alle boeken uit moesten halen vanwege het dreigende hoogwater. © L1 (Maarten Bastiaens)
Draaiboeken om kunst en monumenten in de openbare ruimte te sparen tijdens hoogwater. Het is volgens Monumentenwacht Limburg een welkome toevoeging om het cultureel erfgoed te beschermen.
"Cultureel erfgoed is de jus van iedere stad", stelt Peter Thissen directeur-bestuurder van de Monumentenwacht Limburg.

Bescherming

De draaiboeken zijn opgesteld nadat tijdens het hoogwater in 2021 drie musea en 136 rijksmonumenten getroffen werden door het hoge water. Cultureel erfgoed werd flink aangetast en juist dat moet volgens Thissen beter geregeld worden. "Eigenaren van monumentale panden hebben het al best moeilijk, er zijn behoorlijk wat regels waar ze rekening mee moeten houden. Daar mogen best wat regelingen voor worden getroffen. Dit is daar gelukkig al een goed voorbeeld van."

Alles omhoog

In het Limburgs Museum in Venlo sloeg in juli 2021 de paniek toe. Door het stijgende water ontstond de angst dat het grondwater omhoog zou komen en het boekendepot blank zou komen te staan. "Het boekendepot is in de kelder. En hoewel de boeken niet perse nat hoeven te worden is vocht al heel slecht voor de kwaliteit van het papier", stelt conservator archeologie Bibi Beekman. "Toen hebben we met een heleboel medewerkers alle boeken eruit gehaald en hoger in het pand neergezet."

Handvatten

"Het zijn ideale handvaten om te zorgen dat collecties beter beschermd blijven", geeft Beekman toe. "Er liggen natuurlijk al verschillende plannen in het geval van calamiteiten, maar met dit draaiboek kunnen we alles eens langs elkaar leggen en het optimaliseren."
De draaiboeken moeten in ieder geval gelden dat dergelijke beschadigingen, zoals in 2021, de kunst bespaard blijven. "Want zo'n boeken uit de achttiende eeuw schrijf je niet zo maar opnieuw", besluit Beekman.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!