Raad Kerkrade unaniem akkoord met reddingsplan voor WMC

Belangrijkste onderdeel van het reddingsplan is het kwijtschelden van een openstaande gemeentelijke lening van ruim 300.000 euro aan het WMC. © Jean-Pierre Geusens
De gemeenteraad van Kerkrade is unaniem akkoord met het reddingsplan voor het Wereld Muziek Concours (WMC). De raad wil ook weer een sterkere band tussen WMC, gemeente en bevolking, zo staat in een aangenomen motie.
Volgens Nettie Paul Ubachs (Burgerbelangen) sluit de motie aan bij de reacties die zij op straat hoort. "Het echte WMC-gevoel is bij de Kerkraadse bevolking weg."
In de motie heeft de raad vastgelegd dat er een onderzoek komt naar "het bevorderen van (hernieuwde) betrokkenheid tot elkaar in de driehoek WMC/gemeente Kerkrade/inwoners van de stad." De Raad van Toezicht (RvT) heeft in een brief uitvoerig uitgelegd hoe het WMC de stad betrekt, maar dat was voor de raadsleden kennelijk niet voldoende.

Toekomst

Burgemeester Petra Dassen deed vooraf aan het raadsdebat een dringende oproep aan de raadsleden om niet meer te praten over het verleden, maar naar de toekomst te kijken. Raadslid Carin Wevers (SP) keek toch terug. "We zouden niet in deze impasse hebben gezeten als het WMC het Fonds voor Cultuurparticipatie en de provincie tijdig had ingelicht over de ontstane situatie."
De SP'er noemde het 'arrogant' dat de RvT van het WMC heeft geschreven dat hij akkoord gaat met de voorwaarden voor het kwijtschelden van de lening, terwijl het WMC juist de partij is die gered moet worden met belastinggeld.

Groot belang

De hele raad was het erover eens dat het vierjaarlijkse blaasmuziekfestival van groot belang is voor Kerkrade. Mark Meijer (CDA): "We staan met de rug tegen de muur. Maar kwijtschelden van de lening is de enige manier om het WMC te redden."
VVD'er Roger Creusen zei dat het WMC 'verbindend leiderschap' nodig heeft. De komst van een nieuwe RvT volgend jaar biedt volgens hem nieuwe perspectieven. "Maar met een nieuw organisatiemodel is het WMC er nog niet."
Kwijtschelding
Belangrijkste onderdeel van het reddingsplan is het kwijtschelden van een openstaande gemeentelijke lening van ruim 300.000 euro aan het WMC. De gemeente koppelt daaraan de voorwaarde dat de twee grootste subsidiegevers, het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) en de provincie Limburg, hun eerder toegezegde subsidies tot eind 2024 blijven uitbetalen. Beide subsidiegevers hebben extra eisen gesteld aan het WMC.

Negatief vermogen

Na 1,5 miljoen euro exploitatieverlies zat het WMC eind vorig jaar met een negatief eigen vermogen op de balans van 273.000 euro. Aanvankelijk zag het WMC daarin geen enkel probleem. De twee grootste subsidieverleners maakten bezwaar. Bovendien kan het negatief eigen vermogen een probleem worden bij het aanvragen van nieuwe langjarige subsidies. Die aanvragen moeten al vóór 1 februari 2024 de deur uit. Door het kwijtschelden van de gemeentelijke lening is de balans van het blaasmuziekfestival sterk verbeterd.
Het reddingsplan is niet de definitieve oplossing. "De gemeentelijke bijdrage aan het herstelplan is op zichzelf geen oplossing voor een permanent financieel gezond WMC, maar wel een belangrijke stap in dit proces," schrijven burgemeester en wethouders.

Dutch Event Masters

De SP vindt dat het WMC minder kwijtschelding moet krijgen als het WMC alsnog de openstaande schuld van Dutch Event Masters (DEM) kan incasseren. DEM was de organisator van het Buitenfestival vorig jaar. Om dat bedrijf overeind te houden moest het WMC een snelle steunoperatie uitvoeren, met als resultaat dat het WMC in de boeken bleef zitten met een negatief eigen vermogen.
Volgens het WMC is er bij DEM niks meer te halen. Volgens wethouder John Roland (Ons Kerkrade) zou er nog een mogelijkheid kunnen zijn, want DEM is volgens hem niet failliet verklaard. Hij ging niet in op verdere details over de afspraken die WMC en DEM destijds hebben gemaakt.
Het voorstel van de SP om een eventuele terugbetaling van DEM te verrekenen met de kwijt gescholden gemeentelijke lening aan het WMC kreeg geen steun van andere partijen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!