Plan voor bijzonder kunstwerk 'De Dirigent' in Kerkrade

De Dirigent moet voor 2027 bij het Discovery Museum verrijzen © kunstwerkdedirigent.nl
Kerkrade presenteert zich graag als muziekstad. Een groep burgers wil daarom een nieuw kunstwerk realiseren, De Dirigent. "Een attractie in de openbare ruimte, met de fundamenten van vergane mijnwinning en hervonden aardwarmte."
Het kunstwerk bestaat uit twee objecten. Een stalen windzeil van 6 meter hoog waarin je de baton van een dirigent kunt herkennen, en een schaal die de energie van de zon opvangt, liggend als bladmuziek. Zodra iemand in de buurt komt van 'De Dirigent' klinkt blaasmuziek, speciaal geschreven voor het kunstwerk.

Gesamtkunstwerk

"Een Gesamtkunstwerk voor Kerkrade, voor de oude Mijnstreek, voor de nieuwe Parkstad," zo omschrijven de initiatiefnemers Ad en Leny Maarschalkerweerd het tegen muziekblad Klankwijzer. "Van oudsher zijn in onze oude mijnstreek energie en muziek met elkaar verweven. We staan nu alweer voor de tweede energietransitie in één mensenleven tijd. Natuurlijke energiebronnen zon en wind wijzen de weg naar een betere wereld. Het kunstwerk verbeeldt dat en inspireert."
De muziek die De Dirigent maakt is afhankelijk van de hoeveelheid en mix van opgewekte energie. "Muziek, beeldende kunst, constructietechniek en geluidstechniek samen komen en gaan zorgen voor een heel aparte beleving," aldus de initiatiefnemers.

Inzameling

Het burgerinitiatief is afgelopen weekend gestart met het verzamelen van geld. De gemeente Kerkrade heeft haar medewerking toegezegd. Het kunstwerk komt waarschijnlijk bij het Discovery Museum en het treinstation van Kerkrade. Het ontwerp is van kunstenaar Hub Pasmans uit Eijgelshoven, de muziek wordt geschreven door Hardy Mertens uit Nieuwenhagerheide.
Als alles doorgaat moet De Dirigent voor 2027 in Kerkrade staan.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!