Recensieoverzicht: Seegers maakt indruk als Piaf in musical

Suzan Seegers in de rol van Édith Piaf © Annemieke van der Togt
Musicalactrice Suzan Seegers uit Melick kan rekenen op een boel positieve recensies voor haar hoofdrol in de musical 'Piaf'. Het stuk gaat over het tragische leven en de dood van de Franse zangeres Édith Piaf.
Afgelopen vrijdag vond de première plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Telegraaf (****)

Recensente Colette Boegman van De Telegraaf is behoorlijk te spreken over het stuk: "Suzan Seegers loopt in deze voorstelling een indrukwekkende Franse chanson-marathon. Haar postuur en uiterlijke maakte van haar al een gedroomde kandidaat, iets wat wordt bevestigd zodra zij nummers inzet als La Vie en rose, Non, je ne regrette rien en Hymne à l'amour.
Ook de emotie waarmee Seegers over het podium loopt en zingt, vallen positief op: "De kracht en emotie waarmee ze de legendarische frêle vrouw met de karakteriserende vibratostem, de gekromde rug en de verkrampte handbewegingen neerzet, laat het publiek gefascineerd achter."

NRC (****)

Ook Elisabeth Oosterling van NRC is onder de indruk: "Actrice Suzan Seegers overtuigt in een nieuwe musical over Édith Piaf die creatief het bekende levensverhaal vertelt." Volgens Oosterling helpt de zachte g van Seegers voor het stuk: "Haar zachte g is een mooie toevoeging en haar zang overtuigt. Seegers beheerst Piaf's kenmerkende vibrato en heeft een rijke, open klank met een subtiel donker randje bij lagere noten."

Piaf
De musical 'Piaf' wordt geproduceerd door De Theater BV. Naast Suzan Seegers spelen ook Thomas Cammaert, Cystine Carreon, Job Bovelander en Hein Gerrits in de musical.

Het verhaal begint gelijk tragisch: met de dood van Édith. Vervolgens wordt het levensverhaal van het Franse icoon in chronologische volgorde verteld. Haar moeilijke jeugd, haar podiumvrees, haar verschillende liefdes en haar alcohol- en drugsgebruik passeren de revue.

Zelf brak Seegers in 2007 door bij het grote publiek in de AVRO talentenjacht 'Op zoek naar Evita', waar ze in de finale verloor van Brigitte Heitzer uit Noorbeek. Ze speelde daarna rollen in musicals zoals 'Les Misérables' en 'Urinetown'. Ze maakte soloprogramma’s en was te zien in diverse producties van Toneelgroep Maastricht, zoals afgelopen zomer 'Het was Zondag in het Zuiden'.

Volkskrant (**)

Hein Janssen van de Volkskrant is opvallend minder positief over de musical. Zo vindt hij de tekst te schunnig: "De dialogen zijn nu nogal grof en plat, met veelvuldig woorden als ‘neuken’, ‘kut’ en ‘krijg de tering’." Ook had hij een brutalere aanpak en uitvoering willen zien. "Van een doorgewinterde musicalmaker als Martin Michel mag een spannender regie worden verwacht, en iets meer acteursregie – de scènes waarin Seegers zuipend en morfine spuitend op de grond dweilt, zijn echt too much."
Tekst gaat verder onder de foto.
Ook Thomas Cammaert, Cystine Carreon, Job Bovelander en Hein Gerrits spelen mee in de musical. © Annemieke van der Togt

Musicalweb (*****)

Vijf sterren krijgt het stuk van Musicalweb. Het online magazine roemt de acteerprestaties van Seegers: "Seegers speelt de rol van Edith Piaf en doet dit op magnifieke wijze. Vanaf het eerste moment kruipt ze volledig en feilloos in de huid van de wereldberoemde zangeres die een ruig leven heeft gehad. Ze laat een gevatte, taaie en ook platte Piaf zien."

Musicalsites (***/5)

Raf Cornelissen van Musicalsites geeft 3,5 sterren voor Piaf. Ook hij roemt wederom de vertolking van Seegers: "De onbetwiste ster van de avond is Suzan Seegers als de titulaire Édith Piaf. Met een dijk van een stem, voorzien van een rauw randje en voortreffelijke Franse uitspraak, weet ze het iconische materiaal eer aan te doen. Het is duidelijk dat Seegers haar huiswerk heeft gedaan."
De musical Piaf is nog tot en met februari 2024 in de Nederlandse theaters te zien. Op 19 oktober speelt Seegers in een uitverkocht Munttheater in Weert. Later komt de voorstelling ook nog naar Venray, Venlo, Kerkrade, Roermond, Sittard en Maastricht. Enthousiastelingen moeten opschieten: vrijwel alle Limburgse data zijn al uitverkocht.
L1 sprak onlangs nog uitgebreid met Suzan Seegers over haar hoofdrol. Hieronder is het hele gesprek terug te zien:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!