Dirndl of lederhosen: welke vrouwen kiezen voor het laatste?

Lederhosen in Sittard © L1 (Niena Bocken)
Met een kledingcrisis zul je tijdens de oktoberfeesten zelden te maken krijgen: er lijken immers maar twee opties. Je kiest voor een dirndl, of een lederhose. Maar is dat nog van deze tijd?
Traditioneel gezien dragen vrouwen dirndl en mannen lederhose. Maar wat nu als je je als vrouw niet prettig voelt in zo'n dirndl? Dan kun je kiezen voor een lederhose, al zijn er voor vrouwen een stuk minder opties gekeken naar de koop van dat kledingstuk. Toch zijn er op de oktoberfeesten dames te vinden die hebben gekozen voor een lederhose.

Op één hand te tellen

Al zijn de vrouwen in lederhosen dan wel op een hand te tellen: verslaggever Niena Bocken vond er vier. Waarschijnlijk zijn het er meer, maar de zoektocht bleek een hele onderneming. De redenen dat de dames lederhosen dragen lopen uiteen. Zo vertelt een mevrouw dat de buitentemperatuur van elf graden zondag de doorslaggevende factor was; plus dat de broek ook nog eens prima bleek te zitten vergeleken met een dirndl. Een andere dame vertelt dat het eens iets anders is dan de doorsnee keuze. Maar er zijn ook vrouwen die zich überhaupt niet prettig voelen in de traditionele jurk, of eigenlijk in geen enkele jurk.

'Nog geen vrouw gezien'

"Ik heb dit weekend nog geen enkele lederhose verkocht aan een vrouw", vertelt Annet Eizema van Lederhosenland. "Ze zien ons zelf lopen in die dirndl en dat vinden ze toch wel sjiek", vertelt ze. Medewerker Mark Salvino vindt een dirndl toch nog altijd het mooiste bij een vrouw, zo vertelt hij. "Maar bij sommige types is een lederhose echt heel erg leuk."
Hoewel er amper vrouwen over het terrein lopen in de traditionele leren broek, voelt geen van hen zich aangekeken op hun keuze. En waar er enkele vrouwen in lederhosen te vinden waren, werd er nog geen enkele heer in een dirndl gespot.
In onze provincie schieten de varianten op het Duitse festijn als paddenstoelen uit de grond, maar waar komt het vandaan? L1 legt het voor je uit:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!