Anya Niewierra in race voor NS Publieksprijs

Redacteur Maarten Basjes, Anya Niewierra en producent Erwin Godschalk © Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
Thrillerschrijver Anya Niewierra (1964, Kerkrade) is met haar boek 'De Camino' één van de zes genomineerden voor de NS Publieksprijs, de bekendste lezersprijs van ons land. Van het boek zijn al meer dan 150.000 exemplaren verkocht.
"Ik was compleet verrast", zegt Niewierra over haar nominatie.

Olympische Spelen

"Het is alsof je heel goed kunt sporten en dit zijn toch wel de Olympische Spelen van het Nederlandse boek. Maar het zat helemaal niet op mijn radar. Je hebt niet in de gaten dat je in het vliegtuig daarheen zit", vertelt ze.

Directeur Visit Zuid-Limburg

Niewierra combineert het schrijverschap met haar baan als directeur van Visit Zuid-Limburg; schrijven doet ze in het weekend, in de vroege ochtend. "Het voelt alsof er in een parallelle wereld nu ineens van alles gebeurt. Ik hoop wel dat ik win hoor, dat mijn lezers me dit gunnen. Dat de mensen die ik vreugde heb gegeven, mij dat op deze manier teruggeven."

Nominaties

De nominaties voor de NS Publieksprijs bestaan uit de zes bestverkochte boeken van het afgelopen jaar. De andere genomineerde boeken zijn: 'Alter Ego' van Esther Verhoef, 'Het Koninklijk Huis' van Herman Koch, 'Koraalrif' van Suzanne Vermeer, 'Wat stilte wil' van Arthur Japin en 'Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold' van Israel van Dorsten.

Eervol

Niewierra: "Alleen Israel van Dorsten en ik zijn nieuwkomers, de rest zijn de groten. Dus dat is heel bijzonder, als je ziet wie er naast je staan. Wat ik ook heel eervol vind, is dat ik de eerste Limburgse genomineerde ben sinds 2001, het jaar waarin deze prijs de naam NS Publieksprijs kreeg."
De prijs werd tot nu toe slechts één keer gewonnen door een Limburgse auteur; in 1996 door Connie Palmen uit Sint Odiliënberg met haar roman 'De vriendschap'. De prijs heette toen nog de Trouw Publieksprijs.

Fraude

Vorig jaar werd de uitreiking van de prijs geannuleerd na grootschalige stemfraude. Deze kwam aan het licht nadat mailadressen van Tweede Kamerleden werden gebruikt om te stemmen op Thierry Baudets boek 'Het Coronabedrog'.

Stemmen

De winnaar van de NS Publieksprijs wordt op 8 november bekendgemaakt in de uitzending van EenVandaag en mag zich officieel ‘Boek van het Jaar’ noemen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!