Edison Oeuvreprijs voor André Rieu: 'Verovert harten'

Andre Rieu heeft maandag de Edison Klassiek Oeuvreprijs in ontvangst genomen. © ANP
Violist André Rieu heeft maandagavond tijdens de uitreiking van de Edisons Jazz en Klassiek in het AFAS Theater in Leusden een oeuvreprijs gewonnen.
Rieu kreeg de prijs in de categorie klassiek. Ook drummer Han Bennink ontving de oeuvreprijs, in de categorie jazz.

'Verovert harten'

Volgens de jury 'verovert' Rieu al meer dan 30 jaar wereldwijd nieuwe 'harten' voor klassieke muziek. "Mede dankzij hem leren klassieke leken niet alleen de Weense walsen van de familie Strauss kennen -zijn grootste wereldhit kwam nota bene uit een suite voor variété orkest van Dmitri Sjostakovitsj", staat onder meer in het rapport.
Bennink weet van alles een muziekinstrument te maken, zegt de jury. "81 is hij nu, maar hij benadert muziek nog altijd met kinderlijk enthousiasme. Zijn unieke speelwijze in combinatie met zijn even unieke podiumpresentatie heeft Bennink een lange loopbaan opgeleverd die rijk is aan avontuurlijke ontmoetingen."

Edisons

De winnaars van de Edisons werden in de categorieën klassiek en jazz gekozen door twee onafhankelijke jury's bestaande uit muziekkenners en mensen uit de cultuursector. De overige winnaars werden eerder al bekendgemaakt, maar kregen ook maandagavond hun prijs. Dat waren onder anderen saxofonist en componist Loek van den Berg en violiste Julija Hartig.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!