Opera in fabriekshal: 'Hier kom je normaal gesproken niet'

Papierfabriek Sappi in Maastricht. © Jean-Pierre Geusens
Een lege fabriekshal van papierfabriek Sappi in Maastricht is vrijdagavond het toneel van een opera-uitvoering. De hoofdrol is voor sopraan Maartje Rammeloo, wier vader bij de papierfabriek werkte. "Ik heb hier vroeger nog Sinterklaas gevierd."
La Traviata van Giuseppe Verdi is natuurlijk al duizenden keren uitgevoerd, maar nog nooit in een hal van een papierfabriek.

Fabriek

Regisseur Sybrand van der Werf van het jonge gezelschap Opera Compact zoekt altijd naar speciale plekken: "Wat ik zo bijzonder vind aan deze plek is dat iedereen hem kent, je ziet de fabriek liggen als je over de Noorderbrug Maastricht binnenrijdt. Maar niemand komt hier ooit, in deze hal."

Betekenen

"Ook vind ik het bijzonder om plekken te zoeken die iets betekenen voor mensen," vervolgt Van der Werf. "Zo hebben we iemand in het koor zingen die werkt bij Sappi en de vader van sopraan Maartje Rammeloo, die Violetta speelt, heeft hier gewerkt."

Machines

De Geleense Rammeloo had de rol al aangenomen voordat ze hoorde dat de opera in de papierfabriek zou plaatsvinden. "Voor mij persoonlik heel bijzonder omdat ik hier als klein meisje heb rondgelopen. Toen stonden hier nog grote machines, weet ik nog. Dus ik kom hier nu op een heel andere manier weer terug."

Repeteren

De eerste keer dat ze kwam repeteren bracht veel herinneringen boven: "Ik kwam in de kantine en toen dacht ik, ik heb hier Sinterklaas gevierd, ik heb hier cadeautjes gekregen. Oh ja, daar was de tafel. Het was echt een trip down memory lane."

Première

De vader van Rammeloo is vrijdagavond uiteraard bij de première van het stuk. Al was hij er vorige week ook al even. "Hij was vorige week nog bij de repetities, toen is hij zijn oude collega's nog goededag gaan zeggen."
La Traviata door Opera Compact gaat vrijdagavond in première en is de eerste twee weekenden van oktober nog te zien, in papierfabriek Sappi in Maastricht.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!