Kunstverzamelaar Marlies Eyck overleden

Marlies Eyck (1938-2023) © Buitenplaats Kasteel Wijre
In haar woonplaats Wijlre is kunstverzamelaar Marlies Eyck op 85-jarige leeftijd overleden. Sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw verzamelde zij met haar man Jo moderne kunst. Zij waren de bewoners van Kasteel Wijlre en grondleggers van Buitenplaats Kasteel Wijlre.
Haar man Jo overleed in 2021, Marlies op donderdag 28 september.

Collectie

Tot de collectie van Eyck behoren werken van Ben Akkerman, Rob van Koningsbruggen, Carel Visser, Peter Struycken en Ad Dekkers. Jo Eyck verdiende zijn geld in de verfindustrie. Van dit fortuin kocht hij samen met Marlies kunst. Deze kunst moest niet alleen voor henzelf blijven, maar gedeeld worden met andere kunstliefhebbers. Het echtpaar Eyck kocht in 1981 het toen nog vervallen 17e-eeuwse Kasteel Wijlre. Het gebouw, de kasteeltuin en het koetshuis werden door het echtpaar gerestaureerd, en in 2001 voegden ze het Hedge House aan het landgoed toe. In dat paviljoen bevindt zich een orchideeënkas, een kippenhok, een orangerie en een expositieruimte.

Gesamtkunstwerk

Directeur van Buitenplaats Kasteel Wijlre Xander Karskens is aangeslagen: “Iedereen is hier erg verdrietig. Nu Marlies twee jaar na haar man Jo is overleden, hebben we heel erg het gevoel dat er hier op het kasteel een hoofdstuk definitief is afgesloten. Marlies en Jo noemden Kasteel Wijlre met de kunst, natuur, erfgoed en architectuur hun ‘Gesamtkuntwerk’. Het echtpaar was dan ook een echte twee-eenheid. Zij hebben samen een indrukwekkende kunstverzameling opgebouwd. Marlies had ook hele groene vingers. Zij hield zich vooral bezig met het tuinendeel van het kasteel. Iedereen herinnert zich Marlies ook werkend in de tuin van het kasteel.”

Veiliggesteld

Kasteel Wijlre werd in 2017 voor het symbolische bedrag van 1 euro overgedragen aan het Elisabeth Strouven Fonds, onder de voorwaarde dat het fonds voor minstens 15 jaar zorgt voor onderhoud en restauratie van het kasteel en het Hedge House-kunstpaviljoen. Het fonds ondersteunt onder meer cultuur en natuur. “Hiermee hebben Jo en Marlies hun gesammtkunstwerk veiliggesteld voor de toekomst”, zegt Xander Karskens van Buitenplaats Kasteel Wijlre.
De uitvaart van Marlies Eyck is donderdag 5 oktober in de parochiekerk Sint-Gertrudis in Wijlre.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!