André Rieu hoopt een keer gereanimeerd te worden

André Rieu heeft zelf ook geoefend met reanimeren. © L1
Andé Rieu heeft nog nooit zelf iemand gereanimeerd, maar hoopt zelf op deze manier gered te worden als dat nodig zou zijn. "Ja, het is toch fijn als mensen in je omgeving je kunnen redden. Ik hoop dat enthousiasme over te brengen", zei de Maastrichtse violist vrijdag bij de vijftiende editie van de reanimatie-estafette.
Tijdens deze estafette wordt extra aandacht gevraagd voor het belang van reanimeren. En dat is niet onbelangrijk. "De bewustwording is groter geworden door deze estafette", zegt voorzitter Jack van Oppen van reanimatie-estafette Limburg. "Het aantal overlevers is toegenomen met 30 procent."

Rieunimeren

Deze vrijdag vindt de estafette plaats op het Bernard Lievegoed College in Maastricht. Rieu is aanwezig als ambassadeur. "Ik heb nog nooit zelf hoeven te reanimeren", zegt hij. "Ik herinner me wel dat we vroeger een spoor van vernieling achterlieten als we met ons salonorkest in bejaardenhuizen speelden. Ik heb vaak meegemaakt dat er dan iemand gereanimeerd moest worden. Daarom ben ik ambassadeur geworden. Ik wil het zelf ook kunnen."

Jongeren

Experts op het gebied van hart en vaten van het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+ geven tijdens de reanimatie-estafette lezingen en workshops over verschillende onderwerpen. Er zijn onder andere workshops over trombose, hartritmestoornissen en laboratoriumonderzoek en lezingen over bloed en de relatie tussen kunst en het hart. Ook krijgen de scholieren informatie over werken in het MUMC+, zodat ze kennis te maken met de verschillende beroepen die ze in het ziekenhuis kunnen uitoefenen. Van Oppen denkt dat het daarom ook belangrijk is dat jongeren leren reanimeren. "Ik denk dat ze het na vandaag heel serieus nemen. Vooral omdat er ook overlevers zijn die hun verhaal komen doen", zegt hij.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!