Venloos museum komt met jubileumtentoonstelling over Tajiri

De Maasbrug in Venlo met de beelden van Shinkichi Tajiri © ANP
Ter gelegenheid van de 100e geboortedag van Shinkichi Tajiri (1923 - 2009) komt Museum Van Bommel Van Dam in Venlo in december met een jubileumtentoonstelling over de Japans-Amerikaanse kunstenaar.
Het is 30 jaar geleden dat er een grote expositie was van Tajiri in het museum. De kunstenaar werkte en leefde met zijn gezin tot aan zijn dood in 2009 in kasteel Scheres in Baarlo. Hij is wereldberoemd om zijn knopen, machines en krijgers. Onder meer de stadsbrug in Venlo wordt bewaakt door vier grote krijger-sculpturen van Tajiri.

'Eigen museum'

De expositie is opvallend omdat Museum van Bommel Van Dam en de gemeente Venlo zo’n tien jaar geleden grote plannen hadden voor een eigen Tajiri-museum in Venlo. Dat ging toen om financiële redenen niet door. De familie en vooral de dochters Tajiri waren destijds woest om het afblazen van het museumproject. In eerste instantie werd gezegd dat de plannen zouden worden uitgesteld. Maar een eigen Tajiri-museum is er nooit gekomen.

Expositie

Museum Van Bommel Van Dam zegt dat in de nieuwe expositie eind van dit jaar Tajiri's leven en werk centraal staat uit de tijd dat de kunstenaar in Baarlo woonde. Het kasteel was het middelpunt van de activiteiten van Tajiri en zijn echtgenote en beeldend kunstenaar Ferdi. "Hier konden zij hun vleugels uitslaan en beleefden ze vele hoogtepunten uit hun artistieke carrière, waaronder de creatie van de vier monumentale Wachters voor de stadsbrug in Venlo", zo schrijft het museum op haar website.

Levensloop

Shinkichi Tajiri werd in Los Angeles geboren in een Japans immigrantengezin en ervoer de Amerikaanse haat jegens Japanners wegens de aanval van Japan in 1941 op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor in Hawaï. Later vocht Tajiri als frontsoldaat in een Japans-Amerikaans regiment in Italië voor de bevrijding van Europa. In Parijs kwam hij in contact met inspirerende buitenlandse kunstenaars. Als jonge beeldhouwer vond hij aansluiting bij de internationale Cobra-groep. Enkele jaren later vestigde hij zich met zijn gezin in Amsterdam en vanaf 1962 in Baarlo. Als kunstenaar heeft Tajiri zich gemanifesteerd in belangrijke kunstcentra: Chicago, Minneapolis, Parijs, Amsterdam, Tokio, Berlijn en zelfs in China.
De tentoonstelling is van zaterdag 2 december 2023 tot en met vrijdag 22 maart 2024 in museum van Bommel van Dam in Venlo te zien.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!