‘Al ga je maar één keertje, je wordt vanzelf liefhebber'

De Nederlandse Dansdagen in Maastricht © De Nederlandse Dansdagen
De Nederlandse Dansdagen zijn vrijdagavond afgetrapt met de uitreiking van de Zwanen, de meest prestigieuze dansprijzen van Nederland. Voor directeur Ronald Wintjens is deze editie de 8e keer. "Al ga je maar één keertje naar een dansvoorstelling, je wordt vanzelf liefhebber."
Zélf heeft Dansdagendirecteur Ronald Wintjens uit Maastricht nooit een Zwaan gewonnen. "Maar ik heb er wel eentje op kantoor staan, om naar te kijken. En ik geniet er enorm van als we ze ieder jaar weer mogen uitreiken."

Opening

De prijsuitreiking vormt traditioneel de opening van de Dansdagen. Na een actieve carrière als danser staat Wintjens er sinds 2016 aan het roer. "Er is wel wat veranderd in die tijd. We hebben nu veel jonge makers over actuele thema’s, zoals identiteit. Zes jaar geleden was die generatie best stil, nu staat er een activistische groep mensen die vertellen over wat hun bezighoudt, die allerlei dingen aan de kaak stellen."

Zwarte roots

"Zondag is er bijvoorbeeld een dansvoorstelling van Cherish Menzo, DARKMATTER, over haar zwarte roots. Dat is echt iets van nu. Maar we hebben ook de expositie Woman’s Work met videoportretten van vrouwen die het standaard vrouwbeeld bevragen. We hebben aandacht voor dansen met een fysieke beperking, dat is een heel nieuwe stroming binnen het dansveld. En dit jaar bestaat hiphop 50 jaar, ook daar staan we uitgebreid bij stil."

Uitverkocht

Behoorlijk wat voorstellingen zijn al uitverkocht. "Dat is de kracht van zo’n festival, zo’n bundeling in de tijd, dat trekt kennelijk mensen. Want bij dans is het lang niet vanzelfsprekend dat een zaal vol zit", zegt Wintjens. "Terwijl, als je een keertje gaat, dan ga je vaak nóg keer en word je vanzelf een liefhebber. Je moet kennelijk een drempel over."

Belangrijk voor dans

De Nederlandse Dansdagen zijn ook belangrijk voor de dans in Limburg, vertelt Wintjens. "De Dansdagen hebben meegebouwd aan het dansklimaat hier. Vergelijk het maar met het filmfestival in Cannes. Dat zit in Cannes, en niet in Parijs waar je misschien eerder een Frans filmfestival zou verwachten", zegt hij. "De Dansdagen hebben een aanjagende functie, het prikkelt talent. Omdat je die topkwaliteit dans naar Limburg haalt, heb je ook de mogelijkheid om dat door te laten druppelen naar het talent hier. Dat zou anders niet kunnen."

Zwanen

De vrijdagavond uitgereikte Zwanen gingen onder meer naar danser en choreograaf Shailesh Bahoran (‘meest indrukwekkende dansproductie’ voor zijn voorstelling Avatara) en danser Giorgi Potskhishvili van het Nationale ballet (‘meest indrukwekkende dansprestatie’ in de voorstelling Shadows). Alle winnaars van de (Jonge) Zwanen vind je op de site van de Nederlandse Dansdagen.
De Nederlandse Dansdagen zijn van 29 september tot en met 5 oktober. L1 zendt dagelijks Op Pad met Redo uit, waarin hiphopfenomeen Redouan Ait Chitt je meeneemt voor en achter de schermen bij de Dansdagen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!