Kunstwerk: virtuele overstroming van de Maas bij Elsloo

Het lichtspektakel Waterlicht van Daan Roosegaarde strijkt neer langs de Maas tussen Meers en Elsloo © Ton Smeets
Hoe hoog zou het water van de Maas komen zonder menselijke tussenkomst? Kunstenaar Daan Roosegaarde ontwierp een enorme installatie om de bezoeker precies dát te laten ervaren. 'Een virtuele overstroming.'
Het kunstwerk bestaat uit honderden LED-lampen, lenzen en rookmachines, die de afgelopen dagen zijn neergezet in Kotem, aan de Belgische kant van de Maas bij Elsloo. "Je voelt je als bezoeker omgeven door water en je kan de blauwe golven van licht en mist in een megaprojectie over honderden meters aanraken", vertelt Koen Lambrechts van de gemeente Maasmechelen, die het evenement organiseert.

Lichtspektakel

Voor het lichtspektakel wordt een weg in Elsloo afgesloten voor verkeer. Ook worden verkeersborden weggehaald en straatlantaarns gedoofd om het stukje Maas tussen Meers en Elsloo zo donker mogelijk te maken. Op die manier is Waterlicht 'het best te ervaren, met zo min mogelijk omgevingslicht'.

Waterlicht

Daan Roosegaarde ontwierp Waterlicht om aandacht te vragen voor de stijgende waterspiegel als gevolg van de opwarming van de aarde. Eerder zette hij met zijn ‘virtuele overstroming’ onder andere het Museumplein in Amsterdam en de omgeving van de Kunsthal in Rotterdam onder water.
Donderdagavond wordt de installatie getest. Waterlicht is vrijdag-, zaterdag- en zondagavond te bezoeken, tussen 20:30 en 23:30. Het evenement is gratis, bezoekers moeten een tijdslot reserveren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!