Bosje bloemen na voorstelling in de ban bij theaters?

Stockfoto © iStock
Het bosje bloemen voor de artiest na afloop van een theatervoorstelling. Een oude traditie. Een leuke geste ook, maar niet duurzaam. Moet het afgeschaft worden?
Het is een punt van toenemende aandacht voor de Limburgse theaters, blijkt uit een rondgang van L1.

Zonde

"Sommige artiesten laten de bloemen gewoon in de kleedkamer liggen. Tsja, dat is natuurlijk zonde", zegt Leon Thommassen van De Maaspoort in Venlo. "Dát we iets geven staat niet ter discussie, maar we zijn wel aan het variëren. Soms een flesje wijn, soms een enkele bloem in plaats van een hele bos. Je wil je waardering laten blijken voor de artiest. Maar voor dit moment hebben we de bloemen nog niet afgeschaft dus."

Bloemen

Theaters geven de optredende artiest(en) na afloop van een voorstelling praktisch altijd een bloemetje. Maar die bloemen zijn niet altijd even duurzaam. Vaak zijn er bij de productie bestrijdingsmiddelen gebruikt, en als de bloemen uit een kas komen heeft dat heel veel energie gekost. Net als bloemen die uit het buitenland geïmporteerd worden en gekoeld moeten worden vervoerd.

Alternatief

"Waar bloemen voor staan vinden we een mooie traditie. Maar we verkennen ook milieuvriendelijke alternatieven uit lokale duurzame bronnen", zegt Yoram Reintjens van Parkstad Limburg Theaters. "Bloemen worden nog wel uitgedeeld aan artiesten maar we zijn al veel selectiever geworden. Artiesten die op tournee zijn en in een hotelkamer zitten, hebben bijvoorbeeld niet zoveel aan een bos bloemen. Die geven we een alternatief zoals Limburgse vlaai, bloemenzaden, of regionale wijn."

Toekomstbestendig

Ook het theater in Maastricht heeft het bloemetje-na-afloop op de agenda staan. "Dat speelt bij ons ook, maar we trekken het breder dan alleen het bloemetje", zegt directeur Brigitte van Eck. "Hoe kunnen we ons theater toekomstbestendig maken, verduurzamen? En wat betreft de bloemen: het papier rondom de boeketten moet bijvoorbeeld recyclebaar zijn, maar de bloemen helemaal afschaffen, zover zijn we nog niet."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!