Joeksacademie wil toekomst van joekskapellen waarborgen

Joekskapel D'n Heiten Haspel © L1 (Guus Benders)
Joekskapellen lijken met vastelaovend steeds meer uit het straatbeeld te verdwijnen. Om de toekomst van de orkesten te waarborgen is in Venlo de Joeksacademie opgericht.
De 64-jarige Jan Gatzen, zelf al decennialang muzikaal actief in de dialectwereld, is oprichter van de Joeksacademie.

Steeds lastiger

"Dit idee ontstond vorig jaar al. Je ziet om je heen dat muziekverenigingen het steeds lastiger hebben om hun leden bij elkaar te krijgen. Voor joekskapellen is dat niet anders", aldus Gatzen. "Afgelopen vastelaovend kwam ik iemand tegen die met mij de schouders onder dit initiatief wil zetten."

Uitdaging muziekwereld

Gatzen merkt zelf dat de muziekwereld met de nodige uitdagingen moet omgaan. "Vroeger was een joekskapel schering en inslag. Dat is met de huidige generatie toch wel wat anders. Het lijkt er sterk op dat de tijd veranderd is." Toch ziet hij de trend enigszins veranderen. "In Venlo zijn er dit jaar twee nieuwe joekskapellen bijgekomen. Sommigen daarvan komen ook naar onze bijeenkomsten."

Academie

Vrijdag begint de Joeksacademie met in totaal twaalf cursisten. "Dat zijn beginnende musici maar er komen ook mensen die wel al noten kunnen lezen", aldus Gatzen. "Het is allemaal heel laagdrempelig. Iedereen neemt iets mee wat hij wil leren en daar gaan we dan met drie man voor zorgen dat iedereen geholpen wordt."

Laagdrempelig

Gatzen wil de bijeenkomsten niet al te serieus maken. "Het gaat erom dat mensen iets leren. Maar je moet er wel degelijk iets voor doen. Oefening baart kunst", wil hij de musici meegeven. "Maar als je nu begint krijg je met de vastelaovend echt wel iets uit je trompet."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!