Het Nieuwe Domein van twee gebouwen terug naar één

De gevel van Het Nieuwe Domein in het Sittardse Ligne-complex. © Museum Het Nieuwe Domein
Museum Het Nieuwe Domein in Sittard vertrekt in 2026 uit culturele ontmoetingsplaats Ligne. Het museum splitst nu haar collectie op over twee locaties: in Ligne is de moderne kunst ondergebracht en in de Kapittelstraat de stedelijke historie.
In de toekomst zal Het Nieuwe Domein het erfgoedcentrum aan Kapittelstraat als locatie gaan gebruiken.

Reuring

Er is veel 'reuring' bij het museum in Sittard. Het vertrek uit Ligne is opmerkelijk omdat het gebouw pas in 2016 werd betrokken als uitbreiding van de capaciteit. Ook werd de naam in april dit jaar gewijzigd van De Domijnen in Het Nieuwe Domein. En sinds 1 september is er een nieuw museumhoofd: Mijke Harst-van den Berg.
Het terugbrengen van twee vestigingen naar één is een opdracht van de gemeente Sittard-Geleen. Dit blijkt uit het nieuwe cultuurbeleid van de gemeente. "We moeten meer zichtbaar zijn in de stad en het publiek meer laten participeren", zegt Harst-van den Berg.

Niet zichtbaar en duur

In Ligne was het museum niet voldoende zichtbaar. "Het gebouw heeft plussen en minnen", zegt Harst-van den Berg. "Je hebt veel ruimte om de kunst te exposeren. Minpunt is echter dat we daar redelijk achteraan in het gebouw zitten, waardoor we niet zo toegankelijk zijn voor het publiek. En de kosten voor het gebruik van Ligne waren onevenredig hoog in vergelijking tot de bezoekersaantallen en het huidige draagvlak bij de inwoners van de gemeente."

Besparing

Met het vertrek uit Ligne gaat het museum zo’n 600.000 euro per jaar aan huur besparen. Dit geld zal gedeeltelijk terugstromen naar het museum. "Een deel van dit bedrag zal worden gestoken in de overgang van twee gebouwen naar één. De rest gaat naar andere cultuur binnen de gemeente Sittard-Geleen."

Gebouw aanpassen aan nieuwe plannen

In 2024 en 2025 zal het gebouw aan de Kapittelstraat worden aangepast aan de museale eisen van deze tijd. "Denk dan aan het museumklimaat, opslag- en werkruimte, een laad- en losplek voor in en uitgaande bruiklenen, kantoorruimte en een ruimte voor de museumwinkel", legt Harst-van den Berg uit. "Ook zal de tijd gebruikt worden om nieuwe ideeën uit te werken en te toetsen bij de inwoners en de cultuurmakers binnen de gemeente."

Museum gaat de stad in

Het nieuwe cultuurbeleid van Sittard-Geleen is geformuleerd in samenspraak met culturele instellingen, amateurkunstverenigingen, evenementenorganisatoren, inwoners en ondernemers. Hierin staat dat inwoners van de gemeente het culturele aanbod vooral in de openbare ruimte willen beleven. Het Nieuwe Domein zal dan ook meer naar de mensen toe gaan. "Vanuit de thuisbasis Kapittelstraat en de collecties wordt de stad als podium en als 'proeftuin' gebruikt. Het museum zal dus meer zichtbaar zijn op wisselende plekken in de hele gemeente en dus niet alleen in Sittard."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!