Humberto Tan opent eigen expositie in Fotomuseum Maastricht

Antoinette Hermanns-Canton (107) uit Sittard is één van de geportretteerde 100-plussers in de tentoonstelling 'Morgen gaat het beter' © Humberto Tan
Humberto Tan fotografeerde de afgelopen jaren 100-plussers. Er was al een koffietafelboek met die portretten, zaterdag opent de expositie 'Morgen gaat het beter' in het Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht.
Daar hangen 75 foto's, een selectie uit de portretten die Tan de afgelopen drie jaar maakte. "Ik fotografeer hun gezicht, hun handen en hun interieur, de plek waar ze wonen. En ik stel ze vragen. Wanneer was u het gelukkigst, heeft u nog dromen, wat heeft het leven u geleerd."

Fascinatie

"Ik heb altijd een fascinatie voor oudere mensen gehad," vertelt Tan tegen L1. "Voor de wijsheid van oudere mensen. Onze samenleving praat soms zo denigrerend over ouderen, alsof je dan geen waarde meer hebt. Terwijl ik denk dat die waarde juist veel groter is dan wij allemaal denken."

Relatieveren

Tan heeft door de gesprekken met de 100-plussers leren relativeren. "Deze mensen werken natuurlijk al heel lang niet meer. Nú lijkt werk heel belangrijk, maar tegen die tijd is werk helemaal niet meer belangrijk. Veel van de mensen die ik sprak waren tevreden. Tevreden en optimistisch ook. Zuster Electa uit Maastricht bijvoorbeeld, die zei tegen me: 'Behalve ziekte en dood, uiteindelijk komt alles goed.'"
Humberto Tan (1965) is onder meer televisie- en radiopresentator. In 2016 was hij de winnaar van de eerste editie van het tv-programa 'Het Perfecte Plaatje'.

Tentoonstelling

De tentoonstelling Morgen gaat het beter in het Fotomuseum aan het Vrijthof wordt zaterdag geopend voor genodigden, in het bijzijn van Humberto Tan. Vanaf zondag is publiek welkom. De tentoonstelling loopt tot medio maart 2024. In het radioprogramma L1 Cultuurcafé hoor je zaterdag een uitgebreid gesprek met Humberto Tan.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!