Eerste expositie van kunstenaar pas na zijn pensioen

Kunstenaar Jo Frenken uit Maastricht © L1
De Maastrichtse kunstenaar Jo Frenken is zeventig jaar en inmiddels al met pensioen. Toch gaat hij nu voor het eerst zijn werken exposeren.
De aanleiding voor de tentoonstelling is zijn boek 'Point, lane, plane'.

Atelier aan het opruimen

Het boek is ontstaan nadat Jo Frenken zijn atelier aan het opruimen was op de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Frenken heeft daar veertig jaar op de drukwerkplaats gewerkt. "Ik kwam bij het opruimen werken van mezelf tegen uit de jaren '80. Het was destijds experimenteel. Maar doordat ik veertig jaar ervaring heb opgedaan met allerlei soorten werken, keek ik er opeens anders naar. Destijds dacht ik: dit ga ik nooit uitbrengen, maar nu veertig jaar later dacht ik: dit is heel goed."

Gelauwerd

Frenken bracht zijn werken uit in de vorm van een boek. "Het boek zelf is het een kunstwerk en viel zowel in Nederland als in het buitenland in de smaak." Point, lane, plane werd gelauwerd door Stichting Best Verzorgde Boeken. En ook in Leipzig werd het boek genomineerd voor een internationale boekenprijs. Dat ook het publiek het boek leuk vindt, blijkt wel doordat het uitverkocht is.

Shanghai en Berlijn

Dankzij het boek kreeg Frenken de kans om te exposeren in B32 Artspace in Maastricht. "Ik kon hier geheel mijn gang gaan. Voor mij is een expositie maken nieuw. Het interessante vond ik dat een twee dimensionaal beeld een drie dimensionale ruimte moest gaan vullen."
Ook in Shanghai mag Frenken zijn werken laten zien. En binnenkort gaat hij naar Berlijn waar hij aan een nieuwe expositie begint.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!