Carnavalsbonden hameren bij minister op andere toetsdatum

De carnavalsbonden hebben opnieuw bij onderwijsminister Mariëlle Paul aangedrongen op meer flexibiliteit voor de doorstroomtoets voor leerlingen van de basisschool, de voormalige citotoets. Die moet komend jaar tussen 5 en 16 februari worden afgenomen. Precies tijdens carnaval, dat start op 11 februari.
De bonden mochten maandagmiddag tegenover de minister nog een keer benadrukken hoe ze denken over de datum van de toets.
Kinderen niet bezig met toets
"We hebben duidelijk gemaakt dat carnaval dynamisch immaterieel erfgoed is", zegt Bart Maes van de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV). "Carnaval is niet alleen die drie dagen feest in februari, maar ook daarvoor speelt het al. Er worden bijvoorbeeld op school prinsen en prinsessen uitgeroepen. Kinderen zijn daarom met wat anders bezig dan met de citotoets."
Ook de aanwezige gedeputeerden maakten duidelijk dat carnaval een belangrijke traditie is waarmee de jeugd opgroeit.
Logistieke problemen
Maar de toets voor de carnavalsminnende provincies Limburg en Brabant verplaatsen, kan niet zomaar. "Als de datum voor Limburg en Brabant wordt aangepast, krijgt de rest van Nederland ook een aanpassing in het geheel", was volgens Maes de reactie die hij op dat voorstel kreeg. "Dat zou voor logistieke problemen zorgen met de papieren en digitale toets, als deze overal hetzelfde moet zijn."
Ook werd aangegeven dat het tegen de wet zou zijn om de toetsweek te verschuiven. Volgens de wet die de Tweede Kamer heeft aangenomen, moet de nieuwe doorstroomtoets afgenomen worden in de eerste twee volle weken van februari.
Tweede Kamer
Toch pleitte iedereen die aanwezig was vanuit het onderwijs of de carnavalsbonden om de toetsweek te verlengen aan de voorkant. Eerder al zei Paul dat de 'carnavalscito' zou blijven staan in de eerste twee weken van februari, maar na het gesprek van maandag gaf de minister aan verder te gaan bestuderen hoe en of een verschuiving mogelijk. Is daar ruimte voor, dan neemt de minister een voorstel mee naar de Tweede Kamer. Die maakt uiteindelijk de beslissing. Wanneer dit precies gebeurt, is nog niet bekend.