Helft Nederlandse streektaalartiesten uit Limburg

De Sittardse dialectpunkband Zjwieg © Kris Riem
Limburg telt en telde tussen WOII en nu maar liefst 5503 Limburgstalige artiesten en groepen. Het laat daarmee de provincie Friesland met 1492 artiesten die in de eigen taal zingen ver achter zich.
Op een derde plaats komt Brabant met 1063 acts die in het Brabants zingen.

10.000ste

Dat becijferde Joop van den Bremen van de website streektaalzang.nl. Die website plaatste maandag de 10.000ste artiest. Die eer viel de Sittardse dialectpunkband Zjwieg te beurt. Deze punkers kom je in Limburg niet zo snel op een groot podium tegen met nummers als 'André Rieu', 'Riestevlaai' of 'Stieve piemel'. Met meer dan 5000 Limburgse artiesten is onze provincie dus grossier in streektaalzang.

Minder nostalgie

"Het valt op dat er steeds minder nostalgie in de liedjes doorklinkt. Actuele onderwerpen worden regelmatig aangestipt. Zo verschenen de afgelopen tijd veel liedjes over de coronaproblematiek. Waren het vroeger vooral rockbands en zangers of zangeressen met een gitaar, tegenwoordig zie je allerlei verschillende muziekvormen. Hardrock en hiphop in streektaal kom je steeds vaker tegen. Het feit dat de punkband Zjwieg uit Sittard als 10.000-ste is geregistreerd, geeft al aan dat er niet slechts mainstream en carnavalsmuziek in streektaal wordt gezongen", zo vertelt Van de Bremen.

Populair

De website Streektaalzang begon in 1996 met 72 streektaalartiesten. Peter Grijp van het Meertensinstituut zette destijds de database op aan de hand van een enquête. In de loop der jaren bleek het een levende database te worden. Joop van den Bremen over de tendensen in de hedendaagse streektaalmuziek: "Hoewel het spreken van dialect langzamerhand terugloopt, blijkt het zingen in streektaal nog steeds populair. Niet alleen bij ouderen. Ook jongeren nemen steeds vaker de stap om in hun moerstaal te gaan zingen. Er zijn zelfs zangers die niet in streektaal zijn opgegroeid maar er toch in zingen.”
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!