Stappenplan gemaakt om vastelaovesliedjes te digitaliseren

Het stappenplan om vastelaovesliedjes te digitaliseren heet 'Stream Vastelaovend Lokaal' © Willem Koopmans
Veldenaar Willem Koopmans heeft een systeem bedacht waarmee artiesten en vastelaovesverenigingen eenvoudig hun liedjesarchief kunnen digitaliseren.
Willem Koopmans was afgelopen vastelaovesseizoen Prins van Gekke Maondaagsvereiniging de Wuilus in Velden en is groot liefhebber van de vastelaovescultuur.

Stappenplan

"Limburg heeft al decennialang een prachtige vastelaovescultuur vol plaatselijke liedjes", zegt Koopmans. "Maar bij veel verenigingen zijn vastelaovesnumnmers, die ooit op plaat, cassette of cd zijn uitgebracht, nooit gedigitaliseerd, laat staan beschikbaar gemaakt op streamingsdiensten. En dat is zonde."
Koopmans bedacht een stappenplan met als naam 'Stream Vastelaovend Lokaal'. Ervaring deed hij in de coronaperiode op door te helpen met het digitaliseren en distribueren van het liedjesarchief van De Wuilus.

Tijdrovend

"Een tijdrovende klus met veel obstakels", concludeert Koopmans. Om te voorkomen dat andere verenigingen het wiel zelf moeten uitvinden, zette hij een stappenplan ineen dat bestaat uit drie hoofdstukken. "Zo voorkom je dat ook andere verenigingen tegen dezelfde problemen aan lopen." Verenigingen of artiesten kunnen gratis bij Koopmans terecht voor advies. "Maar de praktische uitvoering moeten leden van de vastelaovesclubs zelf doen." Het stappenplan van het project Stream Vastelaovend Lokaal is via het mailadres streamvastelaovendlokaal@gmail.com aan te vragen.