Notorious IBE van start: hoe moeilijk is breakdancen?

Breakdancers in Heerlen. © L1
Dit weekend vindt de 25ste editie van Notorious IBE plaats. Breakdancers uit heel wereld reizen af naar Heerlen om daar hun skills te laten zien. Maar hoe moeilijk is breakdancen eigenlijk en hoe snel kun je het leren?
Verslaggever Niena Bocken zocht voor je uit. Hoeveel kun je leren in een enkele les?

Ninja

Bij Joey Berger, eigenaar van South Side Dancestudio, dansen in totaal zo'n honderd jongeren. Jesse Wouters (14) begon toen hij zeven jaar was. En dat is eraan af te zien: als een ninja beweegt hij zich door de ruimte, met headspinns waar het menig mens van duizelt. "Ik ben nu aan het strijden om bij de top te gaan horen", vertelt hij.

Te oud

Op de vraag of de verslaggever (41) te oud is hiervoor antwoordt hij ontkennend. "Je bent nooit te oud om te leren. Het ligt ook aan hoe je lichaam eraan toe is, of je er gevoel voor hebt en hoe graag je het wil leren." Daarom begint hij met de vijf basisstappen, die bestaan uit Toprocks (danspassen), Go Down (naar de grond bewegen), Footworks (op de grondronddraaien met behulp van kleine voetbewegingen), een freeze (een statische houding waarin je een reeks eindigt) en vervolgens de hele reeks achter elkaar.

Schakelen

Hoewel het er makkelijk uitziet bij de rest is het voor de beginner toch wel even schakelen tussen brein en lichaam. Dat laatste moet namelijk dingen doen dat het waarschijnlijk nog nooit heeft gedaan, zoals met het hele lijf boven de grond zweven terwijl het op twee handen rust, met een beetje behulp van het hoofd. "In het begin zat het bij mij ook wel eens tegen", zegt Jesse. "Maar je moet gewoon blijven doorgaan, altijd doen wat je leuk vindt."

Problemen

"Sommige jongeren komen hier heel onzeker binnen", weet Berger. Volgens de breakdancer zitten er veel jongeren tussen die met problemen te kampen hebben. "Sommigen hebben problemen thuis, ADHD of zijn heel angstig. Hier zie je dan dat ze een hobby vinden en uiteindelijk kunnen ze niet meer zonder break. Ze bloeien hier op en sluiten vriendschap met elkaar", vertelt Berger. Daarom is Notorious IBE ook zo belangrijk vindt hij, voor het imago van breakdance. "Want soms zie je toch dat mensen denken dat dat voor tuig is. Voor mij is het een way of living, en het is eigenlijk ook topsport."