Op zoek naar de mooiste plekjes voor het Limburg Festival

Koeienstal in Neer, één van de locaties van het Limburg Festival © L1 (Wouter Nelissen)
Het Limburg Festival begint vandaag. Vijf dagen lang, 200 voorstellingen in Midden-Limburg. Op bijzondere locaties.
"Je ziet de koeien , je ruikt de koeien. Dat is onvervangbaar. En zoiets heb je in een normaal theater natuurlijk nooit," vertelt organisator Jan Klompen in een koeienstal in Neer.

Voorstellingen

Het is één van de vijftig locaties waar de komende dagen voorstellingen gespeeld worden. Makkelijk zijn zulke producties op locatie zeker niet: "Er moet techniek naartoe, stroom ook als je echt buiten speelt. Productionele dingen, tribunes. Niet iedere voorstelling heeft een tribune, maar dan moeten er bankjes naartoe. Genoeg te doen dus."
Het Limburg Festival strijkt deze 41e editie onder meer neer in de bossen bij Roggel: "Daar gaan we ook muggenstiften uitdelen, want zeker als je ergens bij het water zit, kan het helemaal een hel zijn. Maar bij zonsondergang, met een overvliegende vogel, voegt zo'n locatie zo veel toe. Dat is magisch. Onvervangbaar."

Extra bijzonder

Ook in de tuin van Kasteel Aldenghoor in Haelen is een voorstelling te zien, over slavernij. Eigenaresse van het kasteel Vera Helwegen is blij met de komst van het Limburg Festival: "Het leuke is natuurlijk dat de voorstelling ook over onze geschiedenis gaat. De geschiedenis van deze plek zelf gaat helemaal terug tot 1100. Dat is wat het extra bijzonder maakt; dat de mensen de beleving nog meer gaan voelen."

Koeienstal

In de koeienstal van Ben Sijben in Neer speelt een voorstelling over het boerenleven. "Door iemand die zijn carrière als boer heeft opgegeven en nu het theater in is gegaan,' vertelt Jan Klompen. "Over de stikstofproblematiek onder andere. En waar kun je dat nou beter spelen dan in een koeienstal?" Ook boer Sijben vindt het leuk om mee te werken aan het Limburg Festival: "Het is weer eens iets heel anders dan het 'boeren', en het je druk maken over dingen die wel of niet goed zijn."
Het Limburg Festival duurt van 16 tot en met 20 augustus. In Limburg Centraal (op halve uren op L1 TV) iedere dag aandacht voor het festival.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!