Musicalster Buddy Vedder kwam vroeger altijd in Limburg

Buddy Vedder tijdens de repetities van Het was Zondag in het Zuiden © Bjorn Frins
Zondag gaat de spektakelmusical Het was Zondag in het Zuiden in première. Een van de hoofdrollen is voor musicalster Buddy Vedder, die de heilige Antonius speelt.
"Ik had nog nooit van hem gehoord. Ik heb me goed ingelezen, met veel mensen gesproken. Het is de man tot wie je je wendt als je iets kwijt bent, of in ons geval, als je iemand kwijt bent," vertelt Vedder.

Hoogwater

Het was Zondag in het Zuiden gaat over het hoogwater waar Limburg in 1993 en 1995 mee te maken had. Met overstromingen heeft Vedder geen ervaring, wél met Limburg: "Ik vind het heerlijk hier, mijn hele jeugd was ik al in Limburg. Mijn grootouders woonden in Valkenburg, dus ik weet hoe heerlijk bourgondisch het leven hier is. Hoe relaxed en ontspannen."

Geen fluit

Vedder komt uit Haarlem, maar vanwege de musical woont hij al een aantal weken in Maastricht. Een verademing: "Het klinkt een beetje gek, maar ik word nog wel eens herkend en dat kan heel benauwend zijn. Het is niet altijd fijn want ik wil ook wel eens rustig met mijn vriendin op een terras zitten. Maar hier in Limburg maakt het mensen geen fluit uit. Oh ja, daar zit hij, laat hem maar lekker zitten. En dat geeft me heel veel rust."
Het decor van Het was Zondag in het Zuiden is 50 meter breed en 17 meter hoog © Bjorn Frins
Het repeteren vindt de musicalster lastig: "Ik wil meteen naar het eindresultaat. Maar als het dan lukt, je hebt je kostuum aan, je staat in de regen, je kijkt naar het decor en je voelt dat het werkt... Dat helpt echt om het stuk omhoog te tillen."

Kwijt

Het was Zondag in het Zuiden gebruikt muziek van Rowwen Hèze, waaronder het lied Heilige Antonius: De rol van Buddy Vedder, naar de heilige die je aanroept als je iets kwijt bent: "Hij zweeft een beetje tussen alle partijen, hij is overal en nergens tegelijk. Mijn favoriete zin uit heel de musical is, by far: Soms is het beter iets moois te verliezen, beter verliezen dan dat je het nooit hebt gehad. Dat is de voorstelling."

Raken

Afgelopen woensdag begonnen de try-outs van de voorstelling. Zondag is de première. "Ik hoop dat het ons lukt mensen te raken. Soms als het iets heel groots is, kan het juist ook verwateren Zo van: Oh wat mooi die schapen, dat water. Maar ik denk dat we ook echt een sterk verhaal hebben, en dat dan echt ook kan binnenkomen."
In de podcast van Toneelgroep Maastricht, die hoort bij de voorstelling Het was Zondag in het Zuiden, praten Buddy Vedder en de andere hoofdrolspelers uitgebreid over de totstandkoming van de spektakelmusical. Die podcast vind je hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!