Horst houdt vast aan rehabilitatie Salomon Walvis

Horst aan de Maas blijft bij de rehabilitatie van Salomon Walvis. Zijn naam blijft op het oorlogsmonument in de gemeente staan, zijn struikelsteentje blijft liggen én de naar hem vernoemde straatnaam blijft ongewijzigd.
De Joodse Amsterdammer Walvis werd in 1944 doodgeschoten op een landweg bij Grubbenvorst.
Gevaar voor het verzet
Er zijn verschillende visies over waarom dat gebeurde. Walvis zou een gevaar voor het verzet vormen en daarom geliquideerd moeten worden. Uit een ander onderzoek kwam naar voren dat er sprake was van roofmoord.
Oorlogsslachtoffer
Op basis van dat laatste onderzoek uit 2018 werd Walvis gerehabiliteerd als oorlogsslachtoffer. Zijn naam kwam toen op het oorlogsmonument, hij kreeg een struikelsteentje én de gemeente gaf hem een straatnaam. Over die rehabilitatie ontstond veel rumoer. Nabestaanden van een verzetsman waren het er niet mee eens. Zij gaven opdracht voor een nieuw onderzoek en daaruit bleek dat Walvis de liquidatie toch echt aan zichzelf te wijten had en dus geen 'oorlogsslachtoffer' was.
Geen standpunt
De gemeente heeft maanden op de kwestie gebroed en is nu eindelijk tot een beslissing gekomen. Die luidt: "Geen enkel antwoord zal beide partijen tevreden stellen. Er blijft altijd discussie bestaan over de dood van Salomon Walvis. Wij nemen daarom geen standpunt in en laten de situatie zoals die nu is." Salomon Walvis houdt dus zijn struikelsteen, oorlogsmonument én straatnaam.