Loodverbod: Roemer hoopt op uitzondering voor schutterijen

Emile Roemer doet het openingswoord op het OLS in Born. © Fotopersbureau Ralph Souren
Als het aan Emile Roemer ligt mogen schutterijen gewoon loden kogels blijven gebruiken.
"Er zou een uitzondering gemaakt moeten worden voor de schutterswereld", zei Emile Roemer tijdens het openingswoord op het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) in Born.

Rapport

Daarmee reageert de gouverneur op op het dreigend loodverbod in de schietsport. Het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) roept de Europese Commissie in een rapport op om het gebruik van loden kogels in de jacht en schietsport te verbieden. Het lood zorgt voor risico's voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Daarom zou het verboden moeten worden.

Recyclen

De Oud Limburgse Schuttersfederatie maakt zich grote zorgen over het dreigend loodverbod. "We zoeken kogels terug met metaaldetectoren, we gebruiken kogelvangers, we recyclen zoveel mogelijk", zei OLS-president Anoesjka Koopmans eerder al tegen L1. "Meer kunnen we eigenlijk niet doen. Maar zonder lood is het schutterijwezen ten dode opgeschreven."

Zorgen

Europarlementariër Jeroen Lenaers heeft eerder ook al zijn zorgen geuit over het aanstaande verbod voor het gebruik van loden kogels in de schietsport.

OLS Radio

De strijd om d'n Um is misschien wel het spannendste op L1 Radio. John Bannier, Judith Kuypers en Robert Janssen staan voor jou naast de schutters en zien als eerste of ze gemist hebben!
Beluister hier live L1 Radio.

Meer OLS bij L1

Het Oud Limburgs Schuttersfeest is ook dit jaar weer van begin tot eind te volgen bij L1. Op L1 TV, L1 Radio en op alle onlinekanalen is zondag een live verslag te volgen. Een compleet overzicht is te vinden op L1.nl/OLS.

Schutterijcultuur in Limburg: waar komt dat vandaan?

Limburg is een echte schutterijprovincie met het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) als hoogtepunt van het jaar. Waar komt dit stukje cultuur vandaan? We leggen het in onderstaande video uit:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!