'Maurice Hermans vertrouwde me materiaal van zijn vader toe'

Suzan Seegers © ANP
De Limburgse zangeres en theatermaker Suzan Seegers werkte een paar keer intensief samen met Maurice Hermans, de zoon van Toon Hermans, die donderdag overleed. "Hij vertrouwde mij materiaal van Toon toe, dat was een onwaarschijnlijk mooi cadeau."
Maurice Hermans had haar op zien treden tijdens een solovoorstelling in het theater en sprak haar na afloop aan, vertelt ze.

Niet gebruikte liedjes

"Je mag in het archief komen kijken", zei hij tegen haar. "Want er zijn nog heel veel liedjes die niet gebruikt zijn, die Toon nooit gezongen heeft. Kom hier eens kijken of je ze wilt zingen." Suzan Seegers, beter bekend als Suus, vond dat natuurlijk fantastisch. "Het materiaal wordt best wel streng bewaakt. Als de zoon van Toon en zijn familie je dan dat materiaal toevertrouwt... Ik vond het zo ongelooflijk mooi."

Overleden

Suus blikt in het gesprek met L1 terug op haar samenwerking met Maurice Hermans. De 74-jarige zoon van Toon overleed donderdag. Hij werd een aantal weken geleden getroffen door een zeer agressieve bacterie en werd daarvoor behandeld in het AMC in Amsterdam. "Eén op de vijf mensen overlijdt aan deze bacterie, wat helaas bij Hermans het geval was", liet zijn management na zijn overlijden weten.
Maurice werkte meer dan 35 jaar aan en bij de onemanshows van zijn vader Toon Hermans. Hij stond zelfs meermaals als aangever naast hem op het podium. Na het overlijden van Toon in 2000 zette hij zich in voor het uitbrengen en doorgeven van zijn culturele erfenis.
Toon en Maurice Hermans samen op het podium in 1988 © L1

Voorzichtig met erfgoed

Maurice Hermans stond erom bekend dat hij heel voorzichtig omging met het culturele erfgoed van zijn vader. Toch vertrouwde hij het Suus volledig toe. "Hij vond dat ik de eenvoud waarmee Toon de dingen bracht, maar daardoor de mensen toch diep kon raken, ook kon. Daardoor mocht ik het doen. Ik kwam een klein beetje in de buurt van zijn vader, gek genoeg, vond hij."

Bezoek in theater

Maurice en zijn vrouw Mary zaten tijdens de première van haar voorstelling ook in de zaal. "In de repetitieperiode is hij niet komen kijken. Ze hebben echt gewacht tot aan de première en toen zaten ze met een big smile in de zaal", vertelt Suus. "Na afloop kwamen ze zo geroerd, geraakt, naar me toe. Dan weet je dat je hebt gedaan wat je moest doen."
Daarna hielden ze contact. Maurice en Mary bezochten de voorstellingen van Suus en zij heeft zijn show ook gezien. "We volgden elkaar via de zijlijn en af en toe app'ten we eens. Op die manier waren we bij elkaar betrokken. Hij hield van wat ik deed." Ze wist niet dat hij ziek was. Zijn ziekbed duurde kort en ze hadden de laatste tijd geen contact gehad. Daardoor werd ze een beetje overvallen door zijn overlijden.

Altijd de zóón van

Hoewel Maurice altijd bekend heeft gestaan als 'de zoon van Toon Hermans', verdient hij zoveel meer. "Het lijkt me zo'n onmogelijke positie om in te staan. Hij heeft natuurlijk altijd met zijn vader meegereisd, meegedaan. Zijn hart zit op de goede plek. Hij heeft het materiaal van zijn vader altijd willen beschermen. Dat verdient wel een applaus", vindt Suus. "Niet iedereen waardeerde dat, maar er mag met liefde naar gekeken worden. Dat zou zijn vader ook gedaan hebben."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!