Harmonie Ohé en Laak gaat openluchttheater exploiteren

Opbouw van het openluchttheater Ohé en Laak © Judith Kuypers
Het was al langer in gebruik voor concerten van Harmonie Sint Caecilia, maar het openluchttheater in Ohé en Laak kan nu ook gebruikt worden voor andere concerten en voorstellingen.

Geschenk

Het openluchttheater aan de Bosstraat in Ohé en Laak ligt op een terrein dat eigendom is van Harmonie Sint Caecilia. Dit terrein kregen ze jaren geleden geschonken door ondernemer Michel Oprey, voordat hij overleed. Voorzitter Jo Cretskens: "Oprey woonde hier tegenover. Wij hebben dit terrein gekregen omdat wij toentertijd vaak hadden aangegeven dat wij dit een fantastische locatie vonden. Hij zei: 'Jullie krijgen het van mij, en wat jullie ermee doen, moeten jullie zelf weten. Jullie mogen het verkopen of gaan exploiteren, dat is aan jullie.' Maar wij zijn niet van plan het te gaan verkopen." De fanfare heeft de stichting Domicilia opgericht om dit terrein te gaan exploiteren.

Sanitaire voorzieningen

Het terrein met het openluchttheater is dus al jaren in het bezit van Harmonie Sint Caecilia, toch werd het nog niet vaak gebruikt door andere verenigingen dan de harmonie zelf. "Probleem was dat er nog geen sanitaire voorzieningen waren”, zegt Jos Meuwissen van de harmonie. "We hebben nu riolering aangelegd en voorzieningen voor ongeveer 200-250 man. We zouden nog kunnen bijhuren voor maximaal 500 man publiek."

Kleine schaal

De harmonie heeft geen grootschalige plannen voor de exploitatie van het openluchttheater. Cretskens: "We willen in eerste instantie een podium bieden voor de mensen van Ohé en Laak en omgeving. Hoe we het verder gaan aanpakken, weet ik nog niet. Dat weet de vereniging ook nog niet. Maar wat we wel weten, is dat we het kleinschalig willen houden."

Vrijwilligers

Harmonie Sint Caecilia wil het openluchttheater gaan runnen. Maar er is een duidelijke reden waarom het voorlopig kleinschalig gaat blijven. Jos Meuwissen: "Je bent natuurlijk afhankelijk van vrijwilligers. We hebben een groep van vijf mannen en één vrouw die elke twee weken het onderhoud doet. En één inwoner van de Laak die het dagelijks onderhoud doet. Aan de hand van hoeveel mensen zich vrijwillig willen inzetten, gaan we precies kijken wat we ermee gaan doen."
De reportage met Jo Cretskens en Jos Meuwissen van Harmonie Sint Caecilia is zaterdag te horen in Cultuurcafé op L1 Radio (10.00 – 13.00 uur)
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!