AI op Kunstacademie: heeft kunstenaar nog toekomst?

Stockfoto © Istock
Kunstmatige intelligentie kan ook kunst maken. Kunstenaars hebben er dan ook een geduchte concurrent bijgekregen. Maar aan de Kunstacademie in Maastricht is niet iedereen bang dat de kunstenaar zal verdwijnen.
Aan het Institute of Arts in Maastricht draaien meerdere AI (Artificial Intelligence) programma's op de computers van de docenten en studenten.

Tekst en beeld

Kunstmatige intelligentie is een gewoon onderdeel van het lesprogramma bij de opleiding Communication and Multi Media Design. Docent en onderzoeker digitale onderzoeksmethode Raoul Boers laat zien dat het heel makkelijk het is om niet alleen teksten te laten genereren maar ook afbeeldingen.

Geen trots

Met de zoekopdracht 'Phoenix, in de stijl van Kandinsky met een funky weergave' verschijnt in een mum van tijd inderdaad een kleurrijke afbeelding van de vogel uit de Griekse mythologie op het scherm. Student Communication and Multimedia Design Eefje Helwegen beluisterde met een vriend een liedje en daarna deelden ze hun gevoel met een AI-programma. Het resultaat was een soort cowboy met een aureool. Toch is Helwegen niet echt blij met de Holy Cowboy afbeelding: "Ik ben er niet trots op. Het voelt niet of het van jou is".

Creativiteit verdwijnt

'Kunst' uit de computer, betekent dat ook dat het einde van de menselijke kunstenaar en ontwerper in zicht is? Helwegen vreest de gevolgen en maakt zich zorgen zorgen over haar toekomst als creatief maker. Zij heeft zich de afgelopen tijd vastgebeten in artificial intelligence als afstudeeronderwerp en dat maakt haar niet gelukkig. Helwegen denkt dat ze straks niet meer creatief bezig kan zijn maar vooral een controlerende taak gaat krijgen. "Als ik naar me zelf kijk als maker, wie ik ben en wat ik wil dat zeg ik dat AI niet tof is. Voor mij hoeft het niet"

Mens blijft nodig

Docent Raoul Boers ziet eerder de voordelen van AI als instrument om studenten en creatieve werkers te inspireren. Hij gelooft niet dat de mens het zal afleggen tegen AI. Ook de kunstenaar niet, al zal de rol van ontwerpers inderdaad wel gaan veranderen denkt hij. "AI levert geen bruikbaar eindfabricaat. Er komt alleen maar informatie uit die wij mensen online hebben geplaatst. Daar zitten ook veel fouten in. Ik denk dat er altijd een menselijk intellect nodig is voordat een AI fabricaat geschikt is voor publikatie."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!