Musical Dagboek van een Herdershond wordt tv-spektakel

Dagboek van een Herdershond © ANP
Dagboek van een Herdershond komt terug. De musical wordt nog één keer opgevoerd, niet in een theater maar voor een live tv-uitzending.
Die uitzending is op zondag 3 september om 20:30 uur op NPO1, vanuit Sittard. Angela Schijf en Thomas Cammaert spelen de hoofdrollen.

Zo'n 80.000 bezoekers

De spektakelmusical is gebaseerd op gelijknamige tv-serie uit de jaren 1978-1980. Vorig jaar trok de productie zo'n 80.000 bezoekers naar het MECC in Maastricht. Joes Brauers speelde toen de rol van kapelaan Erik Odekerke. Ook de rest van de cast was grotendeels Limburgs.

Eenmalig optreden

Er waren plannen om Dagboek van een Herdershond dit voorjaar opnieuw op de planken te brengen, ook weer in het MECC in Maastricht. Maar die plannen gingen niet door, vanwege de fors gestegen kosten. De Belgische musicalster Thomas Cammaert zou de rol van kapelaan Odekerke gaan spelen in die reprise. Hij mag dat nu alsnog, éénmalig, gaan doen voor het tv-spektakel.

Locatie

Servé Hermans, regisseur van de musical, vertelde woensdagochtend in de Nieuwshow op L1 Radio dat het grotendeels buiten gaat plaatsvinden. "Sommige scènes zijn binnen. We zijn in de buurt van de grote Markt en daar nemen we op locaties op. Bijvoorbeeld in kerken, in woonhuizen, sommige stukken op straat, op pleinen, en er ligt een klein parkje achter. Het moet allemaal heel dicht bij elkaar liggen. Want het is grotendeels echt live gezongen en gespeeld", verklaart Hermans.
Hij benadrukt overigens dat het geen publieksevenement wordt. "We willen heel graag de intimiteit van de musical op momenten kunnen bewaren en bewaken. Dus er zitten veel kleine en intieme scènes ook in. Dus we hebben niet gekozen om een groot publieksevenement te maken", aldus Hermans.

Moderne vertaling

"We gaan een heel nieuw live tv-spektakel maken waarmee we willen laten zien dat het verhaal van Limburg het verhaal van ons allemaal is", vertelt de directievoorzitter van KRO-NCRV, Peter Kuipers. Ook producent Albert Verlinde is enthousiast over de samenwerking: "Nu is het moment om samen met KRO-NCRV dit verhaal weer terug op tv te brengen. Het wordt een moderne vertaling waarin thema’s die nu spelen een rol krijgen. De perikelen rondom de sluiting van de Limburgse mijnen die centraal stonden in de serie, zorgden bijvoorbeeld voor herkenning bij het musicalpubliek door de huidige problematiek in Groningen".
L1 keek in 2022 mee bij de totstandkoming van de spektakelmusical. Dat resulteerde in een driedelige documentaireserie, die vind je hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!