Staatssecretaris Uslu geeft extra geld aan CineSud

Staatsecretaris Uslu © ANP
Filmplatform CineSud uit Heerlen krijgt extra geld van Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media. CineSud stimuleert filmprojecten in Limburg. De extra middelen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap worden toegevoegd aan de lopende subsidieregeling van het Nederlands Filmfonds.
Staatssecretaris Uslu maakte dit nieuws bekend tijdens een werkbezoek aan Screen Talent NL in Eindhoven. Ze kondigde daar aan om in 2023 en 2024 twee miljoen euro te gaan investeren in regionale filmprojecten. CineSud is één van de projecten waar Uslu geld voor gaat vrijmaken.

Nog meer geld

Vanaf 2025 worden de extra middelen door het ministerie van OCW verdubbeld. Dan is er jaarlijks nog eens twee miljoen euro beschikbaar voor de versterking van de infrastructuur voor talentontwikkeling in de regio. Directeur Guido Franken van CineSud denkt dat er een aanzienlijk bedrag naar het Limburgse filmplatform gaat: "Wij verwachten in totaal zo’n 1,5 miljoen euro. En dat is zes of zeven keer zoveel geld dan we normaal gesproken binnen krijgen. Je kan wel zeggen dat dit enorm helpt."

Aandacht

Franken zegt dat dit uniek is: "Dit is de eerste keer dat er landelijk aandacht is voor de filmwereld in de regio, dus de filmwereld buiten de Randstad. Het is supermooi dat wij dit extra geld krijgen. Wij weten dit al langer, maar we zijn blij dat het nu ook naar buiten toe bekend is gemaakt."

Politieke lobby

Er is gelobbyd om dit geld binnen te krijgen. Screen Talent NL is een netwerk dat twee jaar geleden is opgericht door drie regionale filmplatforms: CineSud, New Noardic Wave en Playgrouds. Dit netwerk wil landelijk meer aandacht vragen voor wat er in de regio gebeurt op filmgebied. "We zijn een politieke lobby gestart. Daarnaast zijn we inhoudelijk gaan samenwerken. We hebben ‘Het Beloofde Land’ opgericht. Dit is een nieuw ontwikkel- en productietraject voor opkomende filmmakers. Dit heeft nu geresulteerd in meer middelen voor film in de regio."

Geld gaat naar opleiding mensen achter de schermen

Bij CineSud is al nagedacht over wat er met het geld gaat gebeuren. "Enerzijds is het geld bedoeld om wat we nu al doen te versterken. We doen al heel veel. Anderzijds gaan we ook nieuwe projecten ontwikkelen en nieuwe trajecten opzetten. Je moet denken aan opleiding in de regio en festivals in de regio. We willen iemand die start in de filmwereld vanaf het begin meteen kunnen begeleiden. We werken samen met verschillende bestaande opleidingen zoals het VISTA College en De Toneelacademie. De meeste trajecten die wij doen waren gericht op de driehoek regisseur - scenarist - producent. Maar we gaan ons ook nu richten op de opleiding van mensen achter de schermen, zoals bijvoorbeeld cameramensen."

Landelijke én provinciale steun

Het nieuws van de landelijke subsidie komt een week nadat er in het coalitieakkoord 2023 van de Provincie Limburg te lezen is dat het Filmfonds structureel in het provinciaal cultuurbeleid wordt verankerd. Guido Franken kijkt daarom ook optimistisch naar de toekomst: "De timing is perfect, we kunnen nu echt gaan bouwen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!