Heerlenaren gezocht voor archeologisch onderzoek

Archeologisch onderzoek doen in je eigen voor- of achtertuin. Inwoners van het Romeins Kwartier in Heerlen mogen in het weekend van 9 en 10 september zelf de schep in de grond steken, op zoek naar resten uit het Romeins verleden.
"We zoeken 25 tuinen waar bewoners, onder begeleiding van archeologen, zelf kleine putjes van een vierkante meter gaan graven", vertelt Hilde Vanneste, regioarcheoloog van Parkstad, in het radioprogramma L1 Cultuurcafé.
"Want hoewel we na zo'n 100 jaar archeologisch onderzoek al veel weten over Romeins Heerlen, weten we ook nog een heleboel niet."
Primeur
Daar moet het project 'Heel Heerlen graaft', dat zondag werd gelanceerd, verandering in gaan brengen. Het is voor het eerst in Nederland dat er op deze manier archeologisch onderzoek wordt gedaan in een stad. "Het idee is dat de inwoners het volledige archeologische proces, van vondst tot vitrine, zelf uitvoeren", zegt Vanneste. "Zo dragen ze bij aan de wetenschappelijke kennis over Romeins Heerlen."
Draagvlak
En dat niet alleen: 'Heel Heerlen graaft' zou de inwoners ook meer bewust moeten maken van hun eigen geschiedenis. "Heel veel mensen weten niet dat ze op een uniek stukje Nederland wonen. Dat onder hun eigen voeten die Romeinse stad is geweest waar nog resten van aanwezig zijn. Door samen met de mensen op zoek te gaan naar hun eigen verleden, hopen we het draagvlak voor dat verleden te bevorderen."
Innovatieve techniek
Tegelijkertijd zal een team van experts onderzoek doen naar 'sedimentair ancient dna', ook wel sedaDNA genoemd. Dit is oud dna-materiaal afkomstig uit bodemlagen. "Door menselijk, dierlijk en plantaardig dna te onderzoeken, krijgen we meer inzicht in de leef- en eetgewoonten van de Romeinen", legt Vanneste uit. "Het is echt een innovatieve techniek, die in Nederland voor het eerst op deze schaal wordt ingezet."
Grote Graafdagen
Op 9 en 10 september vinden in Heerlen de Grote Graafdagen plaats. Daar blijft het niet bij, ook op andere plekken in Heerlen en langs het Limburgse deel van de de Via Belgica – de oude Romeinse weg van Boulogne-sur-Mer naar Keulen – zal in de toekomt samen met bewoners archeologisch onderzoek worden gedaan.
Coriovallum
Het Romeinse Coriovallum werd gesticht rond de jaartelling, en groeide uit tot een nederzetting van formaat. Op zijn hoogtepunt had de stad een grote pottenbakkersindustrie en diverse openbare gebouwen, waaronder het badhuis, dat geldt als het oudste stenen gebouw van het land.