Video: Klassieke muziek op straat in Heerlen

Klassieke concertjes op straat tijdens het AMAKA Zomerfestival in Heerlen © L1 (Wouter Nelissen)
Iedereen houdt van klassieke muziek, alleen weet je dat misschien zelf nog niet. Onder dat motto werd er zaterdag op straat gemusiceerd in Heerlen.
Op zeven plekken in de binnenstad kon je klassieke musici tegen het lijf lopen. Het doel? Mensen in aanraking laten komen met klassiek, zegt organisator Paul Simons van het AMAKA Zomerfestival.

Hogere kringen

"Ik denk dat klassieke muziek vooral gespeeld werd in de hogere kringen, vroeger. De arbeiders, hier in Heerlen de mijnwerkers bijvoorbeeld, die luisterden niet naar klassiek. Maar ze hadden wel een eigen muzikale cultuur, met fanfares en harmonieën. En als je gaat vergelijken liggen klassieke muziek en die fanfaremuziek eigenlijk vlak bij elkaar. Wij willen mensen vandaag laten horen; klassieke muziek dat is óók wat voor jou."
Orkestjes van drie of vier muzikanten speelden onder meer op het Tempsplein, het Luciushofje, bij Schunck en op het Maanplein. Korte concertjes van 20 minuten, met een toegankelijk repertoire. Simons: "Neem filmmuziek, gespeeld door een symphonie-orkest, dat is echt heel toegankelijk. En het is ook klassieke muziek. Mensen realiseren zich dat soms helemaal niet. Vandaag willen we ze er ongevraagd mee kennis laten maken."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!