In WMC-debat draait alles om transparantie

WMC bestaat uit concerten en mars- en showwedstrijden © Jean Pierre Geussens
De Kerkraadse raadsleden kunnen dinsdag voorzitter Bert Corneth van het Wereld Muziek Concours (WMC) weer aan de tand voelen. Zonder honderdduizenden euro’s financiële steun van de gemeente (subsidies en leningen) zou het WMC vorig jaar mogelijk failliet zijn gegaan. En de geldproblemen zijn nog niet achter de rug.
Er is dus alle reden dat de raadsleden het naadje van de kous willen weten. Het lastige in het debat is dat de meeste raadsleden het WMC een warm hart toedragen en niemand zou willen dat de organisatie omvalt.
Wat is Kerkrade zonder WMC? Vergelijk het met de financiële hulp aan Roda JC. Hoe belabberd de toestand ook was een paar jaar geleden, de raad redde de Kerkraadse voetbalclub van de ondergang.

Negatief eigen vermogen

Het WMC heeft totaal geen vet meer op de ribben. Door het verlies van 1,5 miljoen euro vorig jaar staat er een negatief eigen vermogen van 273.000 euro in de boeken. Hoe gaat het WMC dat gat dichten? En hoe denkt de controlerend accountant over de continuïteit van de organisatie?
Die vragen kunnen niet worden beantwoord zolang de jaarrekening van het WMC geheim blijft. Van de 2,3 miljoen euro die het WMC vorig jaar binnenkreeg, kwam 40 procent via subsidies en (overheids)fondsen. Het ging in totaal om 944. 000 euro. De organisatie zou überhaupt niet kunnen leven zonder overheidsgeld.

Geen open kaart

Het bestuur ziet in de grote afhankelijkheid van publiek geld geen reden om volledig open kaart te spelen. Misschien is er niets aan de hand en is de accountant positief over de financiële toekomst. Het valt voor de buitenwacht niet te controleren. En de gemeente Kerkrade volgt het WMC-bestuur en wil de jaarrekening tot nu toe ook niet delen ondanks de grote financiële betrokkenheid.

Meel in de mond

De raadsleden mogen de jaarrekening - onder geheimhouding – wel inzien bij de griffier. Daardoor ontstaat de situatie dat in de openbare commissievergadering dinsdag raadsleden met meel in de mond moeten praten als ze zich houden aan de geheimhoudingsplicht. En de burgemeester en de wethouders zouden zich in antwoorden kunnen verschuilen achter de vertrouwelijkheid van informatie.
Een aantal medewerkers bij het WMC-kantoor is opgestapt vorig jaar. Wat heeft dat de organisatie gekost? Waren er extra kosten voor vervangingen? Waarom waren de beheerslasten ruim 50 procent hoger dan in de begroting stond? En wat waren de kosten of opbrengsten van het WMC-besluit om de beeldrechten toe te kennen aan een buitenlands bedrijf? Dat staat waarschijnlijk allemaal omschreven in de jaarrekening.
Toezicht
Het WMC leefde vorig jaar weliswaar voor een substantieel deel van overheidsgeld, maar de organisatie kent geen onafhankelijke raad van toezicht. De voorzitter van het bestuur Corneth is ook de manager van de organisatie. Hij houdt toezicht op zichzelf, zeker vanaf het moment dat algemeen directeur Marcel Andriolo vorig jaar opstapte en Corneth diens werkzaamheden (grotendeels) overnam. Er loopt inmiddels een procedure voor een nieuwe directeur.

Keuren eigen vlees

De presentatie die Corneth dinsdag houdt voor de raadsleden heeft sterk het kenmerk van het keuren van eigen vlees. Dat zal niemand een gewenste situatie vinden, maar er is op dit moment geen alternatief.
Corneth heef al in januari aangekondigd dat er een raad van toezicht komt, om meer afstand te scheppen tussen aansturing van de organisatie en het toezicht daarop. In de culturele wereld is een model met een raad van toezicht zeer gebruikelijk en vaak zelfs een subsidie-eis.
Of Corneth kan aanblijven ondanks het financiële rampjaar en interne perikelen op het WMC-kantoor is formeel geen zaak van de gemeenteraad. Maar aangezien het WMC de gemeente waarschijnlijk nog hard nodig zal hebben om weer gezond te worden, staat de gemeente ook niet helemaal aan de zijlijn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!