Kerkrade weigert WMC-stukken openbaar te maken

De overwinning van Nishihara Highschool Marchingband op het WMC in Kerkrade in 2022 © ANP
De gemeente Kerkrade weigert de financiële afrekening van het Wereld Muziek Concours (WMC) openbaar te maken. De muziekorganisatie heeft totaal geen vet meer op de ribben.
Het WMC zit dieper in de rode cijfers dan begin dit jaar aan de gemeenteraad werd uitgelegd door WMC-voorzitter Bert Corneth. Hij presenteerde toen voorlopige cijfers.
De accountant heeft nu de officiële cijfers vastgesteld. Onder aan de streep komt het verlies op 1,5 miljoen euro, waarvan 4 ton te maken heeft met het voorkomen van het faillissement van het particuliere Buitenfestival tijdens het WMC.

Eigen vermogen verdampt

Het WMC heeft door het verlies moeten interen op zijn eigen vermogen, dat meer dan volledig is verdampt. Het eigen vermogen is 273.000 euro negatief, blijkt uit de presentatie die het WMC volgende week geeft aan de raadsleden.
Een negatief eigen vermogen is voor bedrijven en organisaties een ongezonde situatie, waar de accountant in zijn rapport doorgaans opmerkingen over maakt. Het is niet duidelijk wat de controlerend accountant daarover schrijft in zijn verklaring.

Juridische procedure

Die onduidelijkheid blijft omdat het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de officiële financiële stukken "niet actief openbaar te maken." Raadsleden mogen de stukken - onder geheimhouding - inkijken bij de griffier. Anderen die de stukken willen inzien moeten van burgemeester en wethouders bij voorbaat een juridische procedure volgen. Geïnteresseerden kunnen een beroep op de Wet open overheid (WOO). De aanpak van het college blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen van de SP-fractie.

Afspraak

Wethouder Jo Schlangen (Cultuur) zegt dat de jaarrekening niet openbaar wordt gemaakt op verzoek van het WMC-bestuur. "En wij houden ons aan die afspraak", zegt de wethouder. Hij voegt eraan toe dat b en w dinsdag "vooral vooruit willen kijken." De gemeente Kerkrade was vorig jaar met vele honderdduizenden euro's betrokken bij het WMC, met subsidies en een grote lening.
De WMC-editie van vorig jaar trok ruim 55.000 betalende bezoekers. Vergeleken met de editie van 2017 was dat een daling van 25 procent. Door de voorafgaande coronapandemie waren zowel toeschouwers als sponsoren terughoudend, zei WMC-voorzitter Corneth begin dit jaar.
Corneth was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.