Beppie Kraft: 'Misschien wel mijn laatste cd'

Beppie Kraft © Henk Hover L1
"Zeg nooit nooit", zegt Beppie, "Maar dit zou zomaar eens mijn laatste grote CD kunnen zijn." De zangeres, die deze week haar 77ste verjaardag vierde is nog steeds aan het bijkomen van haar grote 2 x 77 concert dat ze vorige week, samen met Frans Theunisz, gaf voor vier en een half duizend mensen.
"Misschien word ik wel 100, en voel ik me over tien jaar nog steeds goed genoeg om op te treden. Zolang ik gezond blijf zeg ik altijd, maar dat zei ik ook al toen ik 40 was."

Blijft leuk

Beppie staat ondanks haar respectabele leeftijd nog veelvuldig op de Limburgse podia. "Het allerbelangrijkste is dat je zelf gezond blijft, maar ook moet mijn publiek het nog leuk blijven vinden. En ikzelf natuurlijk. Ik treed veel minder op dan vroeger, maar nog steeds behoorlijk vaak."

Adrenaline

"Van het jubileumconcert in Fun Valley heb ik echt een hele dag moeten bijkomen, maar ik merk dat de adrenaline die bij zo'n groot optreden vrijkomt wonderen voor me doet. Als ik eenmaal op het podium sta en de mensen in het publiek doen mee dan ontstaat er een soort wisselwerking. Maar dan kan ik ook wel eens in doorschieten. Ik heb me een paar jaar geleden voorgenomen om bepaalde dansjes achterwege te laten, maar ik betrap me er telkens weer op dat ik bijvoorbeeld bij het Ski-leedsje toch weer begin te springen. Dat gebeurt vanzelf! Maar daags erna voel ik dat in mijn enkels en krijg ik de rekening gepresenteerd."

Uitgeput

"Mijn kinderen letten op dat ik niet te veel hooi op de vork neem. Na vorig vastelaovesseizoen was ik, mede door het grote aantal inhaaloptredens in verband met corona, totaal uitgeput. Daarom zit ik nu voor langere periodes in Spanje en kom ik niet meer voor elk optreden terug naar Limburg. Ik ben van plan om volgend jaar toch weer minder optredens te gaan doen en langere rustmomenten in Spanje in te bouwen. De optredens die ik doe, wil ik wel goed doen."

Sparren

Ook op artistiek gebied heeft de grande dame van de Limburgse muziek mensen om haar heen waarmee ze kan sparren. Mensen als Bart Storcken, die voor de nieuwe CD een aantal liedjes heeft geschreven, maar ook arrangeur en accordeonist Joep Servais en voormalig zakenpartner en musicus Conny Peters. "Als ik nieuwe ideeën aandraag is hun mening erg belangrijk en vaak ook doorslaggevend."

Signalen negeren

"Soms kom ik van de bühne af en den denk ik ojee, ik herken de signalen van mijn lichaam wel. Maar ik blijf onverstandig, dan negeer ik die gewoon. Er zijn nog steeds zoveel leuke plekken om op te treden. Dan valt het me zwaar om daar nee tegen te moeten zeggen. Er is niets zo leuk als met een paar liedjes mensen blij maken."

Nieuw vastelaovesliedje

Beppie is ervan overtuigd dat haar nieuwe vastelaovesliedje voor het komende seizoen ook al op het nieuwe album staat. Er staan minimaal drie potentiële kandidaten op de nieuwe cd. "Ik laat het van de reacties van de mensen afhangen welke keuze ik uiteindelijk ga maken." Traditioneel presenteert de zangeres haar nieuwe liedje op het Preuvenemint in Maastricht. Beppie heeft dus nog tot het laatste weekend van augustus om een keuze te maken.
Een uitgebreid gesprek met Beppie is zaterdag 10 juni te horen in het L1 radioprogramma Plat-eweg tussen 13:00 en 16:00 uur.