Loodverbod: OLS-federatie 'doet al het maximale'

Schietbomen voor een schuttersfeest © Jan Vergoossen
De Oud Limburgse Schuttersfederatie maakt zich grote zorgen over het dreigend loodverbod voor de schietsport.
"We zoeken kogels terug met metaaldetectoren, we gebruiken kogelvangers, we recyclen zoveel mogelijk", zegt OLS-president Anoesjka Koopmans. "Meer kunnen we eigenlijk niet doen. Maar zonder lood is het schutterijwezen ten dode opgeschreven."

Milieu

De Europese Commissie onderzoekt een verbod op lood in de schietsport en de jachtvisserij, na een oproep door het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA). Lood is giftig, zorgt voor milieuschade en veroorzaakt gezondheidsrisico's voor mens en dier. Maandag stuurde Europarlementariër Jeroen Lenaers uit Stramproy een brief naar Eurocommissaris Frans Timmermans, in de hoop dat schutterijen een uitzonderingspositie krijgen.

Lobby

Ook de OLS-federatie hoopt daarop. "Samen met andere schuttersfederaties in bijvoorbeeld Brabant en Gelderland, maar ook elders in Europa proberen we een vuist te maken zodat het verbod niet gaat gelden voor gildes en schutterijen", aldus Koopmans.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!