Een docu maken in 148 uur: 'Het is dag en nacht werken'

Patty Penders staat achter de camera © Joop Aerdts
Het is al een aantal jaar een onderdeel van het Limburgs Filmfestival: een documentaire maken in 148 uur. Vier teams gingen de uitdaging aan.
Zaterdag wordt beslist wie de beste documentaire heeft gemaakt.

Thema

De deelnemers krijgen aan het begin een overkoepelend thema en persoonlijke locatie waarmee ze aan de slag moeten gaan. Vervolgens hebben de teams 148 uur de tijd om een documentaire te maken dat tussen de vijf en vijftien minuten moet duren. "Dit jaar is 'smaak' het thema", vertelt de Venlose Patty Penders. Zij maakt de documentaire samen met René Ensink, Hans Jacobs en Jules Fransman.

Oud-winnaar

Het is niet de eerste keer dat Penders meedoet. "Dit is mijn vierde keer. De eerste keer heb ik zelfs gewonnen. Maar daar gaat het mij niet om. Het is een heel mooi project om aan mee te doen. Er komt veel bij kijken, ook stress natuurlijk want je werk naar een deadline toe. Maar het gaat erom dat je samen iets moois neerzet."

Deadline

De deelnemers moeten donderdag om 18:00 de documentaire inleveren. "Ieder jaar gaat het er altijd omspannen of je het op tijd af krijgt", zegt Patty. "We waren nog niet helemaal tevreden over de inhoud van de beelden, dus moesten we stukjes opnieuw filmen. En het zijn vaak wat kortere nachten tijdens deze week. Maar uiteindelijk komt het altijd goed", aldus Penders.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!