Kirchroa Tropical zet Parkstad met memes op de kaart

De mannen achter Kirchroa Tropical: Jaimy Jurgen (links) en Thies Jansch. © L1 (Riël Linssen)
Jaimy Jurgen (27) en Thies Jansch (25) uit Kerkrade beheren het inmiddels befaamde meme-account Kirchroa Tropical. De twee 'tuupe' willen met een gezonde dosis humor de cultuur in hun regio belichten en zo de jeugd bereiken.
Een meme is een beeld, video, tekst of ander stuk media dat op internet verspreid wordt en vaak viraal gaat. Het woord meme is afgeleid van het Griekse woord 'mimema', dat 'iets wat wordt nagevolgd' betekent.

Merchandise

Het social media-platform voor memes (op Instagram en TikTok) van én over de cultuur in Parkstad bestaat officieel pas sinds januari dit jaar. Maar na zes maanden staat de volger-teller al bijna op 6000 volgers en vliegt de merchandise over de toonbanken. "Dit is ongekend. Het begon voor ons echt als een grap, maar inmiddels zijn we al zover dat we t-shirts binnen één uur na lancering uitverkopen met de naam van ons account erop", zegt Jaimy Jurgen met een brede glimlach.

Nigel Geerlings

De foto's en video's van de twee heren gaan vaak over markante figuren uit de regio die regionaal én nationaal bekend zijn geworden door tv-programma's als Meester Frank Visser doet uitspraak en De Rijdende rechter. Dit soort shows vormen dan ook een groot inspiratiebron voor de memes. "Nigel Geerlings van Burenruzie Kerkrade is onze grote held. Die man is vandaag de dag nog steeds een ware legende hier. Hij staat symbool voor de cultuur van Parkstad. Ik denk dat iedere inwoner van deze regio stiekem een stukje Nigel in zich heeft zitten", zegt Jansch.

De jeugd

Wie denkt dat het Jaimy en Thies alleen maar te doen is om de likes en het aantal volgers, heeft het mis. Ze willen op deze manier ook de jeugd in de regio, die vaak negatief in het nieuws komen, bereiken. "Deze generatie is soms lastig te bereiken, ondanks het feit dat ze constant op hun telefoon zitten. Wij weten dat de gemeente en allerlei andere instanties dat ontzettend lastig vinden en daarmee worstelen. Je kunt ons account zien als 'onderbroekenlol', maar ik denk dat dit wel een manier is om de jeugd enigszins te bereiken. De markante figuren die geregeld in onze memes voorkomen, staan wel symbool voor onze cultuur. En dat dragen wij op deze manier met veel trots uit"