Film over vermoord broertje (4) Benoit Wesly klaar

Animatie uit de film 'Broertje is Verdwaald' © Illustratie: Mandy Geuskens
Vrijdag begint in Voerendaal het jaarlijkse Zomerfestival. Met dit jaar veel aandacht voor het indrukwekkende verhaal van Leon Wesly.
Hij werd als 4-jarig joods jongetje in 1944 opgepakt op zijn onderduikadres in Voerendaal en vermoord in Auschwitz. Cineast Bart Hölscher maakte een film over die gebeurtenis en de impact op de andere kinderen uit het gezin Wesly.

Getuige

Want tot op de dag van vandaag beïnvloedt de dood van Leon het leven van zijn oudere zus Leni, die als 7-jarige getuige was van het wegvoeren van haar broertje, zo vertelt ze in de film. "Dat schreeuwen van broertje, dat hoor ik nog altijd. Maar ik moest in de keuken blijven, dat hadden ze me gezegd. Ik ben niet naar buiten gelopen van ga weg, blijf van mijn broertje af, helemaal niks. Ik wist niet wat ons boven het hoofd hing."

Lot van Leon

Niet alleen oudere zus Leni is blijvend getekend door het lot van Leon. Ook Tova en Benoit, een tweeling die na de oorlog geboren wordt, is er mee opgegroeid en tot op de dag van vandaag mee bezig, zo is te zien in de film. Benoit Wesly: "Ik heb hem nooit gekend, maar ik heb mijn broer nodig om te overleven. Ik heb mijn broer nodig gehad om een carrière te bouwen. Ik had de ellende van de oorlog klaarblijkelijk nodig om me de energie te geven om al dat werk te verzetten."

Niet makkelijk

Het was niet gemakkelijk om de film te maken, vertelt maker Bart Hölscher. "Je gaat aan de slag met de emoties van mensen, met trauma’s. Dat is heel intiem. Leni en Tova twijfelden ook heel lang of ze mee wilden werken. 'We willen geen medelijden of aandacht of zielig gevonden worden', zeiden ze. Maar uiteindelijk hebben ze toch meegedaan om anderen ervan te doordringen hoe lang zoiets nog invloed heeft. Dit verhaal moet verteld worden."

Lezing

Tijdens het Zomerfestival Voerendaal is er onder meer een lezing over de geschiedenis van Leon Wesly en is de film van Hölscher al te zien. Het hele programma van het 10-daagse Zomerfestival Voerendaal vind je hier.
Bart Hölscher was onlangs te gast in Cultuurcafe op L1 Radio om te vertellen over zijn film 'Broertje is Verdwaald'. De officiele premiere is naar verwachting begin 2024.