Docu Frans Theunisz in première: Ach wat is 't leven sjoen

De documentaire werd gepresenteerd in Meerssen © L1 (Fabiënne van den Hombergh)
In café de Proosdij in Meerssen is donderdagavond de documentaire 'Ach wat is 't leven sjoen' over Frans Theunisz in première gegaan. De zanger zelf hield het niet droog. "Ich haw gewoen vaan de luij."
De documentaire vertelt het leven van Frans Theunisz.

'Veur altied'

Hij begon zijn muzikale carrière als drummer van onder meer Opus en The Sharons. Landelijk brak hij door met De Nachraove met de megahit Sjeng aon de Geng. Inmiddels treedt hij alweer tientallen jaren solo op.
Theunisz hoefde niet lang na te denken toen hem gevraagd werd om mee te werken aan een tv-portret. "Nee, totaal niet. Ik ben 77 nu, ik hoop nog lang te leven. Maar vandaag ben je gezond, morgen ben je ernstig ziek. En zo'n documentaire, dat blijft gewoon. Dat is 'veur altied'. Ik vond het wel mooi eerlijk gezegd om dat aanbod te krijgen", aldus de zanger.

Geen tweede Frans

"Er is geen tweede Frans Theunisz", vertelt Jolien Linssen, die de documentaire over Frans maakte. "En die komt er ook niet zo snel. Hij is al op respectabele leeftijd natuurlijk, maar doet met gemak nog vier optredens op een avond. Dat is geen uitzondering. Wij waren heel benieuwd: hoe doet hij dat, hoe houdt hij het vol?"
Het antwoord komt regelmatig terug in 'Ach wat is 't leven sjoen': De mensen, of zoals Frans zelf zegt, de luij: "Ik hou van mensen, mensen geven me zoveel liefde terug. Ik ben het bewijs dat je geen goede zanger hoeft te zijn om toch waardering te krijgen van de mensen. En nu in de herfst van mijn leven, is de jeugd weer 'hielemaol raadgek' van mijn nummer Gaon nog neet nao Hoes. Dat is toch onvoorstelbaar. Overal staan ze op de banken. Dat is mijn vitamine om door te gaan. Ich haw gewoen vaan de luij."
De documentaire Acht Wat Is 't Leven Sjoen is zaterdag 27 mei op L1 TV te zien om 11:00, 16:00, 18:30 en 23:00 uur.