Protestmars voor behoud culturele vrijplaats Landbouwbelang

Bij de demonstratie waren tientallen mensen aanwezig. © Mathilde Jamin
Zo'n 200 mensen hebben zaterdagavond meegelopen in een protestmars in Maastricht voor het behoud van het Landbouwbelang.
Dat is een culturele vrijplaats aan de rand van het centrum van de stad. Het gebouw werd 21 jaar geleden gekraakt. Inmiddels zijn er ateliers, woonruimte, exposities, een foodbank en een weggeefwinkel.

Projectontwikkelaar

De gemeente heeft echter andere plannen met het gebied. Het wordt hoogstwaarschijnlijk binnenkort verkocht aan een projectontwikkelaar, tot verdriet van de bewoners en sympathisanten van het Landbouwbelang, vertelt bewoner Elijah Teberath: "Het heeft al 21 jaar zoveel culturele waarde in Maastricht. Er komen wekelijks 500 á 600 mensen over de vloer, om elkaar te ontmoeten, om zichzelf te kunnen zijn, om zich creatief te kunnen uiten. En als dit weggaat, blijft er niks vergelijkbaars over in Maastricht."
Bij de demonstratie waren tientallen mensen aanwezig. © Facebook Landbouwbelang

Broedplaats

Zo'n 200 mensen liepen daarom gisteren mee in een protestmars. Die begon bij het Landbouwbelang en trok door het centrum, een doodskist voorop als symbool voor het verdwijnen van de vrijplaats. Teberath is niet bang dat de demonstratie mosterd na de maaltijd is: "Niet geschoten is altijd mis. We zijn niet te laat, want we kunnen nog steeds ons best doen om de gemeente te laten zien hoe belangrijk we zijn. Misschien kan de broedplaats als geheel verplaatst worden, misschien zonder de woonfunctie. Maar dat in ieder geval de culturele meerwaarde voor de stad blijft."