Limburgse schrijver hoopt op hoofdprijs kinderjury

Afbeelding ter illustratie
Het moet woensdagochtend zijn eerste grote prijs worden: Kinderboek van het Jaar door de kinderjury. Barend Last werd genomineerd voor zijn boek 'Gif in het Dierenrijk'.
"Superspannend", vindt de Maastrichtse auteur. "Maar het is al een geweldige eer dat we genomineerd zijn door de kinderjury".

Verhaal met weetjes

Barend schreef zijn boek samen met bioloog Mátyás Bittenbinder. "We wilden geen encyclopedie schrijven met weetjes. We wilden een boek maken dat voor iedereen toegankelijk is. We combineren verhalen met weetjes, en vertellen dat met veel mooie foto's en tekeningen. Om het vuurtje aan te wakkeren om meer naar de natuur te kijken en de mooie dieren die zich daarin bevinden."

Laaggeletterdheid

De kinderjuryprijs wordt uitgereikt in een periode dat er grote zorgen zijn over de leesvaardigheid van jongeren. Het laatste grote onderzoek constateerde dat een kwart van de Nederlandse 15-jarigen teksten niet goed begrijpt na het lezen. Nederland scoort daarmee voor het eerst onder het Europese gemiddelde, zo bleek woensdag. "Dat is echt zorgwekkend, voor een grote groep dreigt laaggeletterdheid", zegt Nathalie Tillie van Centre Ceramique. Zij vult in Maastricht de functie in van 'consulent basisvaardigheden jeugd', een recent gecreëerde functie om de leesvaardigheid van kinderen te verbeteren.

Voorlees-express

De zorgen hebben zich ondertussen ook vertaald in een nieuwe subsidieregeling voor bibliotheken. Limburgse gemeenten kunnen sinds deze week een eenmalige subsidie aanvragen om de bibliotheekvoorzieningen te verbeteren. De aanvraag staat open tot 15 juni.
Maastricht start komend najaar met een zogenaamde 'voorlees-express'. "De eerste duizend dagen van een kind zijn ontzettend belangrijk. Daar wordt de basis voor taalontwikkeling gelegd. Daarom gaan we jonge ouders begeleiden", legt Nathalie Tillie uit.

Ontlezing

Barend Last heeft een heel eigen kijken op de ontlezing. Volgens de genomineerde auteur heeft het meer te maken met de aandachtsspanne van de jonge generaties. "Ik geloof niet dat het komt doordat teksten minder boeiend zijn. Ik geloof dat jongeren steeds meer afgeleid worden."

Finale kinderjury

Stemmen op de genomineerde boeken door de kinderjury is nog de hele dag mogelijk. Op woensdagochtend worden om 11:00 uur in Rotterdam de winnaars bekend gemaakt. "Het zou een droom zijn", zegt Last.