Mheer maakt zich op voor de Dag van de Cramignon

De cramignon in Eijsden, een paar jaar geleden. © Jean-Pierre Geusens
Mheer gaat de jaarlijkse dag rondom de eeuwenoude voorjaarsdans op zaterdag 20 mei organiseren.
Het dorp combineert komend weekeinde de Dag van de Cramignon met het 256e schuttersfeest van de RK Zuid-Limburgse Schuttersbond op zondag 21 mei.

Immaterieel Erfgoed

Twee jaar geleden werd de cramignon-dans opgenomen in het Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed. De officiële ondertekening hiervan zal ook zaterdag plaatsvinden in Mheer door directeur Marco van Baalen van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed. De cramignon wordt in de gemeente Eijsden-Margraten alsook in het aangrenzende Wallonië gedanst tijdens kermissen.

Monument

Een van de initiators om de cramignon te erkennen als erfgoed, Mheerdenaar Armand Opreij, overleed precies een jaar geleden op 20 mei. Het was ook zijn idee om in Mheer een monument voor de cramignon te plaatsen. Bij dat monument, naast Taverne in de Smidse, is zaterdag de opening van de Dag van de Cramignon.

'Päölke howwe'

Bielemannen van schutterij St. Sebastianus Mheer zullen dan het traditionele päölke howwe laten zien. Dit Bronk-ritueel van Mheer is nauw verbonden met de reidans cramignon. Na de opening zullen op het dorpsplein en op de binnenplaats van het Kasteel van Mheer harmonieën de typische marsen spelen. Waalse en Limburgse jonkheden gaan op de muziek dansen.

Bijzondere gast

Een bijzondere gast is de Koninklijke schutterij St. Sebastianus uit Gronsveld. Die heeft zo’n 300 leden maar verlaat doorgaans nooit de eigen parochie. Enkel voor koningin Beatrix heeft de schutterij van Gronsveld in 1995 een uitzondering gemaakt toen zij op Koninginnedag Eijsden bezocht. In 2019 vierde de schutterij van Gronsveld het 400-jarig bestaan en de schutterij van Mheer was een van de gasten. Nu brengt Gronsveld het beloofde tegenbezoek, compleet met harmonie, koninginnenwagen en officieren te paard.