Kaartverkoop loopt al, maar geen vergunning voor festival

Er is nog geen vergunning verleend voor het Zomerpark Festival in Beek © iStock
Het nieuwe, driedaagse Zomerpark Festival in Beek in juli belooft een groot spektakel te worden. Er is echter een behoorlijk probleem: de gemeente heeft nog geen vergunning verleend. En dat terwijl kaartjes al te koop zijn en de early-birds vrijwel uitverkocht.
De zaak werd deze week besproken tijdens een vergadering van de Commissie Bestuurszaken.

Natuur

Burgemeester Christine van Basten-Boddin vertelt, na vragen van fractievoorzitter Eric Heitzer, dat er nog geen vergunning is verleend. Dit komt mede door enkele klachten die bij de gemeente zijn binnengekomen, maar voornamelijk door zorgen om de natuur. Er zou eerst een grondig natuuronderzoek moeten komen, aangezien er rondom de aangewezen locatie bij kasteel Genbroek, een beschermd natuurgebied is.

Ecologisch onderzoek

"Vandaag is er een overleg geweest met de initiatiefnemers. Want het ziet ernaar uit dat de vergunning niet gaat worden verleend. Dat heeft een aantal oorzaken. De provincie heeft namelijk aan de bel getrokken bij de gemeente", vertelt Van Basten-Boddin. "Ze hebben het intern besproken en op basis van een natuurbeschermingswet blijkt dat een ecologisch onderzoek noodzakelijk is. Afhankelijk van de uitkomst van zo'n onderzoek moet er misschien een vervolgonderzoek komen en eventueel een ontheffing natuurbescherming. Dat gaat allemaal heel veel tijd kosten, daarnaast heeft de provincie ook contact gehad met het Waterschap en Natuurmonumenten. Ook die twee organisaties zijn niet positief."

'Niet blij'

Al met al ziet het er voor de organisatie niet rooskleurig uit; het festival zal waarschijnlijk niet op de beoogde locatie mogen worden gehouden. Van Basten-Boddin laat weten dat dat ook al met de organisatoren is besproken, maar dat de gemeente wel wil helpen om alsnog een geschikte locatie te vinden. "U kunt zich voorstellen dat de organisatoren daar niet zo blij mee waren, dat begrijp ik ook, juist dit soort initiatieven wil ik. We hebben overleg gehad om te kijken naar een andere locatie, zodat het toch nog door kan gaan. Maar ze zijn zich daarover nog aan het beraden."

Alternatieve locatie

Dinsdag gaat de gemeente opnieuw met de organisatoren aan tafel. Dan wordt er bekeken of er 'andere' mogelijkheden zijn om het festival toch door te laten gaan. Een van de opties is om uit te wijken naar een alternatieve locatie.
Inmiddels zijn Beppie Kraft, Erwin, John Tana en U2Two al aangekondigd als acts op het festival. Hoeveel kaartjes er al zijn verkocht, is niet bekend. De organisatoren wachten het volgende gesprek met de gemeente af, voordat ze inhoudelijk willen reageren.